Ljubljana

Raziskali smo ponudbo študentskih sob: tudi 500 na mesec

Mihael Korsika
29. 8. 2018, 19.30
Deli članek:

Iz oglasov za oddajo sob na enem izmed nepremičninskih portalov je razvidno, da najem sobe v glavnem mestu v povprečju stane 205 evrov. Najdražja soba je dražja od najcenejšega dvosobnega stanovanja.

STA
Študentski domovi v Rožni dolini.

Poletje se počasi poslavlja, do začetka novega študijskega leta je še dober mesec, zato se v Ljubljani začenja boj za študentske sobe pri zasebnikih. Če se lastniki nepremičnin, predvsem tisti, ki svoje imetje prodajajo oziroma nameravajo prodati, veselijo napihovanja nepremičninskega balona, nad naraščajočimi cenami tudi za najem sobe ali stanovanja v prestolnici prav gotovo niso navdušeni študentje in njihovi starši.

Največja ponudba za Bežigradom

V povprečju najemodajalec za sobo v Ljubljani trenutno zahteva 205 evrov najemnine. V prestolnici je zdaj na razpolago 52 sob. Razpon ponudbe je sicer ogromen, saj najdražja ponudba znaša 500 evrov na mesec.

Za ta denar dobimo 22 kvadratnih metrov veliko sobo v stanovanju v središču mesta, ki je bilo zgrajeno pred 68 leti, nazadnje obnovljeno pa pred 13 leti. Gre za dvoposteljno sobo v štirisobnem stanovanju, mogoče je najeti tudi več sob. Stroški kljub visoki najemnini niso vključeni v ceno in so odvisno od števila oseb, ki živijo v stanovanju.

Novice Svet24
Cene sob v prestolnici

Najcenejša ponudba pa znaša pičlih 70 evrov za sobico za Bežigradom, njena kvadratura je namreč le pet kvadratnih metrov. Soba, ki ima skoraj zgodovinsko vrednost, saj je poslopje staro že 93 let, je primerna za eno osebo in se nahaja za Bežigradom. V stanovanju so še štiri sobe, najemodajalec pa mora računati še s stroški, ki poleti znašajo približno 40 evrov mesečno, pozimi pa okrog 80 evrov.

Daleč največ od 52 ponujenih sob za oddajo je za Bežigradom, kar je povezano z lokacijami fakultet, saj jih je največ prav na tem koncu. Za Bežigradom najemodajalci tako ponujajo 19 sob s povprečno ceno 190 evrov. Zaradi povezav med ponudbo in povpraševanjem so v Ljubljani v povprečju sobe cenejše le na območjih Moste - Polje in Jarše.

Najdražje sobe sicer niso v strogem središču mesta, kjer so v ponudbi zdaj štiri sobe s povprečno ceno 278 evrov, temveč v Trnovem. Na visoko ceno prav gotovo vpliva tudi ponudba, saj sta trenutno na voljo le dve sobi v istem stanovanjskem kompleksu, najemnina za vsako sobo pa znaša 400 evrov na mesec.

Letos 95 pogodb

Iz evidence trga nepremičnin geodetske uprave je razvidno, da je bilo v letošnjem letu na območju osrednje Slovenije do zdaj uradno sklenjenih 95 pogodb za najem sobe, medtem ko je bilo na ravni celotne države v tem času sklenjenih 233 pogodb.


To v veliki večini sicer še niso dokončne številke, saj je v večini primerov treba zraven prišteti še stroške, ob vselitvi pa je po navadi treba plačati še varščino v višini ene najemnine.

Nekateri najemodajalci sobe oddajajo le med študijskim letom, v poletnem času pa se morajo študentje izseliti, saj sobo nato na vrhuncu turistične sezone prek spletne storitve Airbnb oddajajo tujcem oziroma turistom.

Študentje, ki ne dobijo postelje v študentskih domovih, se tako vsako jesen spoprijemajo z mučnim iskanjem namestitve. Večina izmed njih se odloči za kompromisno rešitev med ceno najema in lokacijo. Univerza v Ljubljani je imela v zadnjem študijskem letu 38.762 študentov, od tega 2476 tujih študentov, medtem ko je v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana letos na voljo 4721 mest za podaljšanje bivanja in 1636 mest za sprejem. Najem nekaterih sob v Ljubljani je celo dražji kot najem stanovanja, tako je najdražja soba dražja kot najcenejše dvosobno stanovanje.

STA
Študentje med predavanjem

Za stanovanje od 150 do 4300 evrov

Za primerjavo poglejmo razpon cen za večje enote. Najem garsonjere v prestolnici stane najmanj 150 evrov za 30 kvadratnih metrov veliko domovanje v Mostah, najdražja pa je po pričakovanju garsonjera v centru, za najem katere lastnik zahteva 650 evrov mesečno.

Najcenejše enosobno stanovanje v Ljubljani je na voljo v Novih Jaršah, kjer boste za bivanje na 50 kvadratnih metrih odšteli 200 evrov na mesec, najdražja enosobna enota z 78 kvadratnimi metri, ki se nahaja v Dravljah, pa stane 950 evrov.
Najemnine za dvosobna stanovanja se gibljejo med 380 in 2100 evri, medtem ko je treba za najdražjo stanovanjsko enoto, ki ima najmanj pet sob, skupno 247 kvadratnih metrov, odšteti neverjetnih 4300 evrov. Nahaja se na Viču v stanovanjski vili. Stanovanje ima pametne inštalacije, medtem ko je iz oglasa razvidno, da so stroški vključeni v ceno najema.

Poleg plačila tekoče najemnine in varščine v višini ene najemnine pa mora najemojemalec poravnati stroške nepremičninske družbe za posredovanje in pripravo pogodbe ter izvedbo primopredaje, prav tako v višini ene najemnine. Najemodajalec mora tako imeti ob sklenitvi pogodbe v žepu 12.900 evrov. Gre za znesek, ki ga mnogi delavci ne zaslužijo v letu in pol.