Nejeverni Tomaž

Za kredit zastavil ponarejeno sliko

S.S. / Novice Svet24
23. 7. 2018, 21.30
Deli članek:

Konjiškemu podjetniku leto dni zapora zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Obramba je že napovedala pritožbo.

STA
Ker Gradir posojila banki ni vrnil, je slika pristala pri DUTB, kjer so jo junija lani na dražbi prodali za 11 tisoč evrov.

Policija je po končani preiskavi ovadila tudi cenilca Mesesnela za očitek pomoči pri poslovni goljufiji, vendar je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od pregona.

Franc Riemer, konjiški podjetnik in zbiralec umetnin, se je na zatožni klopi mariborskega okrajnega sodišča znašel zaradi očitka, da je z zastavo ponarejene slike dosegel posojilo pri NLB.

Riemer je kot direktor družbe Gradir, d. o. o., 20. julija 2009 sklenil kreditno pogodbo pri NLB v znesku 7,450.000 evrov, kot dodatno zavarovanje pa je ponudil sliko Nejeverni Tomaž, predstavljeno kot izdelek španskega baročnega slikarja Diega Velásqueza. Banki je za pristnost jamčil z dvema dokumentoma: potrdilom nemškega laboratorija, da sta platno in barva na sliki iz časa Velázqueza, in cenitvijo sodnega cenilca Janeza Mesesnela, ki je vrednost slike ocenjeval na osem milijonov evrov.

»Velásquezov« Nejeverni Tomaž

Slika pristala pri odvetniku obtoženca

Policija je po končani preiskavi ovadila tudi Mesesnela za očitek pomoči pri poslovni goljufiji, vendar je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od pregona. Ker Gradir posojila banki ni vrnil, je slika potem pristala pri DUTB, kjer so jo junija lani na dražbi prodali za 11 tisoč evrov, novi lastnik Nejevernega Tomaža pa je postal odvetnik Igor Marinšek, ki je bil v letu odobritve posojila prvi nadzornik NLB, skupaj z odvetnikom Boštjanom Penkom pa je Riemerja zagovarjal tudi v kazenskem postopku.