Bizarno

Ker so prebogati: bo vas s 586 dušami oproščena davščin?

T.L.
23. 7. 2018, 20.10
Posodobljeno: 23. 7. 2018, 20.18
Deli članek:

Nekoliko bizarna novica prihaja iz majhne francoske vasi: tako so bogati, da so državni revizorji predlagali, naj prebivalcem odpustijo plačilo določenih davščin. V ozadju pa se, kot je v navadi, skrivajo politične spletke.

Reuters
Imajo več kot dovolj denarja, vas pa stagnira.

Zanimivo sporočilo so imeli državni revizorji za pristojne v majhni francoski vasici Le Perthus, ki leži na meji s Španijo: sporočilo se namreč glasi, da so "preveč bogati", da bi od prebivalcev še naprej jemali denar in da lahko nekatere davke, kot je na primer davek na nepremičnine, letos kar opustijo. 

In od kod vasici bogastvo? Skupnost Le Perthus, ki šteje 586 ljudi, letno zasluži več kot 780.000 evrov s parkirninami, kar preračunano pomeni dobrih 1300 evrov na prebivalca, poroča britanski Telegraph. V vasi namreč radi parkirajo ljudje iz okoliških regij, saj se nato kar peš odpravijo v sosednjo Španijo po nakupih, saj so pri sosedih cene hrane, oblačil in gospodinjskih izdelkov cenejše. Na španski strani so namreč zgradili veliko diskontnih trgovin, ki z ugodnimi cenami vabijo Francoze.

In ker v vasici denar ne odteka v projekte, imajo "v dobrem" zdaj že več kot 1,1 milijona evrov. 

V ozadju politične spletke

Vendar tudi v tej idilični vasi še zdaleč ni vse idilično: županja vasi je politično sredinsko usmerjena županja Marie-Hélène Ruart-Lucquin, ki je povedala, da so svetniki opozicijskih političnih barv zadnji dve leti blokirali njene predloge, da bi prebivalcem v vasici izboljšali življenje z vlaganji v zdravstveni dom, otroška igrišča, knjižnico in še druge projekte. Nad prihodom revizorjev tudi ni navdušena. Ti so namreč opravili delo na ukaz najvišjega upravnega uradnika (prefekta). In prav prefekt bo zdaj odločal o predlogo revizorjev, da bi prebivalcem odpustili plačilo upravnih in nepremičninskih davkov v skupni višini 357.000 evrov.

Nekateri prebivalci so nad morebitno opustitvijo določenih davčnih obveznosti navdušeni. Podjetnik Michel je mnenja, da svetniki z vsem denarjem ne naredijo nič. Dokler pa ne bo videl odločbe z ničlami ob postavki omenjenih davščin, se še ne bo veselil.

Nekatere prebivalce pa bolj skrbi dejstvo, da spori med županjo in svetniki v šahu držijo celotno vas. Županja je namreč osamljena, podpore svetnikov nima, posledično pa je celotna skupnost, ki ji financ sicer ne primanjkuje, v razvoju paralizirana. Med drugim zmanjkuje že denarja za lokalno šolo.