Slovo

Po poboju družine je nadaljevala boj, zdaj jo je premagala bolezen

T.L.
23. 7. 2018, 17.12
Posodobljeno: 23. 7. 2018, 17.56
Deli članek:

Hatidža Mehmedović, predsednica združenja Matere Srebrenice in eden najbolj prepoznavnih obrazov boja za ohranitev spomina na srebreniške žrtve, je klonila pod težo bolezni.

Reuters
Hatidža Mehmedović

Hatidža Mehmedović je v masakru v Srebrenici leta 1995 izgubila moža (Abdulah, ki je bil tedaj star 44 let), dva sinova (Almir in Azimir, stara 18 in 25 let) in vse moške sorodnike. V Srebrenici je življenje izgubilo okoli 8000 muslimanskih moških in otrok, vseh žrtev pa še do današanjega dne niso identificirali.

Mehmedovićeva je kasneje postala v svetu prepoznavna kot simbol srebreniških mater in je bila tudi predsednica združenja "Matere Srebrenice". Iz Sarajeva pa je prišla novica, da je v tamkajšnjem kliničnem centru, kjer se je zdravila zaradi hude bolezni, Mehmedovićeva izgubila boj za življenje. V 66. letu starosti je umrla v nedeljo zvečer. 

"Sojeno mi je bilo, ko so ubili moja otroka. Moja duša - če bi se le lahko odprla - bi z žalostjo prekrila ves svet," je dejala Mehmedovićeva leta 2016. 

Z ostalimi Bošnjaki so jo izgnali iz Srebrenice, kamor pa se je - kljub vsej bolečini - vrnila leta 2003, da bi poskrbela, da zločini iz Srebrenice ne bi bili nikoli pozabljeni, resnica o Srebrenici razkrita, krivci pa kaznovani. Njeno delo bodo zdaj morali nadaljeti drugi. 

Mehmedovićeva je v javnosti pogosto ponavljala upanje, da se Srebrenica ne bi nikjer in nikomur več ponovila. "Vsaka oseba ima pravico do življenja. Zločinici morajo sprejeti odgovornost za genocid, ki so ga zagrešili. Čeprav nismo zadovoljni s številnimi sodbami, morajo zločinci odgovarjati za storjene zločine," je nekoč dejala.