Zavajajoče poročanje

Migranti ne krnijo belokranjskega turizma

STA/M.R.
23. 7. 2018, 14.50
Deli članek:

V Beli krajini zaradi migrantske poti ni nobenega izrednega stanja, so se na poročanje nekaterih medijev odzvali belokranjski turistični delavci.

STA
Novinarska konferenca belokranjskih turističnih ponudnikov s predstavitvijo stanja ob meji.

Belokranjski turizem je nasprotno v prvih petih mesecih letos praktično dosegel lanski obisk, ko so glede na predlani zabeležili 30-odstotno rast prenočitev, so poudarili.

Medijske podobe, ki ne ustrezajo dejanskemu stanju

Direktor črnomaljskega razvojno informacijskega centra (Ric) Bela krajina Peter Črnič je na današnji novinarski konferenci v kampu Bela krajina v Podzemlju pri Metliki povedal, da se pri medijskem poročanju o migrantih na Kolpi "občasno pojavljajo podobe, ki ne ustrezajo dejanskemu stanju".
V nadaljevanju je med drugim ocenil, da ob Kolpi "ni nobenega izrednega stanja" in da "begunci na svoji poti po prečenju reke" v Beli krajini nikomur ne povzročajo materialne škode in ne povzročajo nasilnih ali drugih kaznivih dejanj.

"So miroljubni, ni nam znan niti en primer konfliktne situacije med njimi in domačini ali drugimi obiskovalci," je opozoril. Dodal je še, da se belokranjski turistični delavci "zavzemajo za human pristop do ljudi, ki so pomoči potrebni, in za odstranitev mreže na rečnih bregovih".

Predlanski obisk presegli za 30 odstotkov

Po besedah vodje oddelka za razvoj in promocijo turizma pri Ricu Bela krajina Gregorja Jevščka je v Beli krajini lani prenočilo nekaj manj kot 30.000 obiskovalcev, ki so skupaj ustvarili 71.800 prenočitev, s čimer so primerljivi predlanski obisk presegli za 30 odstotkov.

Med turisti je bilo 70 odstotkov domačih in 30 odstotkov tujih. V lanskem prvem petmesečju so v Beli krajini zabeležili nekaj več kot 12.300 prenočitev, te številke pa so v prvih petih mesecih letos praktično dosegli. Razlika znaša le 40 gostov, kar pa pripisujejo slabšemu vremenu, je pristavil.

Radi bi privabili tudi zahtevnejše goste

Sicer pa si v Beli krajini prizadevajo za krepitev turističnega obiska tudi zunaj sezone in za podaljšanje povprečne bivalne dobe na vsaj tri dni. Domačine bi radi navdušili za zaposlitev v turizmu in razvili turistično ponudbo ter izdelke za zahtevnejše goste. Rabi bi privabili tudi turiste z večjo kupno močjo, je še dejal Jevšček.

Po njegovih podatkih Bela krajina sicer premore 1785 turističnih ležišč, ob Kolpi, kjer se vse bolj razvija t. i. glamping, pa tri kampe, sedem "glampingov" in osem drugih šotorišč.