Novi napadi

Kdo koga vleče za nos? Trump s presežkom časa sprožil rafal

T.L./STA
23. 7. 2018, 21.05
Posodobljeno: 23. 7. 2018, 21.13
Deli članek:

Ameriški analitiki menijo, da je Kim Trumpa potegnil za nos s prazno izjavo o denuklearizaciji Korejskega polotoka brez podrobnosti in opozarjajo, da je Kim, kakor tudi njegov oče, Zahod večkrat potegnil za nos s praznimi obljubami. Trump je zjutraj tvitnil, da ni res, da je jezen, ampak je ravno nasprotno zelo vesel.

Profimedia
Donald Trump

Odpočit po vikendu golfa na svojem posestvu v New Jerseyju, kamor se je umaknil pred politično burjo zaradi vrha z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je ameriški predsednik Donald Trump danes sprožil rafal tvitov proti ruski preiskavi, medijem in v podporo svoji politiki do Severne Koreje.

Washington Post je na podlagi anonimnih virov iz Bele hiše poročal, da se Trump silovito jezi, ker se nič ne premakne glede Severne Koreje po njegovem zgodovinskem vrhu s Kimom Džongom-unom v Singapurju. Ameriški analitiki menijo, da je Kim Trumpa potegnil za nos s prazno izjavo o denuklearizaciji Korejskega polotoka brez podrobnosti in opozarjajo, da je Kim, kakor tudi njegov oče, Zahod večkrat potegnil za nos s praznimi obljubami.

Vsi so veseli, še najbolj pa Trump

Trump je zjutraj tvitnil, da ni res, da je jezen, ampak je ravno nasprotno zelo vesel. "V devetih mesecih ni bila izstreljena nobena raketa, enako velja za jedrske poskuse. Japonska je vesela, Azija je vesela, lažne novice pa pravijo, ne da bi me vprašale (vedno anonimni viri), da sem jezen, ker ne gre dovolj hitro. Narobe. Zelo vesel," je tvitnil Trump, ki je nato udaril po časopisu in lastniku Jeffu Bezosu, ki je tudi lastnik trgovine Amazon.

Navedel je, da je "Amazonov" Washington Post ponorel proti njemu, odkar je izgubil primer glede spletnega davka na vrhovnem sodišču pred dvema mesecema. Washington Post sicer Trumpu s svojim poročanjem najeda živce, odkar je na oblasti in poročilo o Severni Koreji ni bilo nič posebnega.

Kritike iz domačih vrst - preslišal

Pred tem je predsednik ZDA tvital obrambo svojega vrha s Putinom v Helsinkih in ljudem priporočil, naj si zapomnijo, da ko poslušajo negativno govorjenje lažnih medijev o srečanju s Putinom o tem, kaj vse mu je dal, da mu ni dal ničesar. "Le govorila sva o prihodnjih koristih za obe državi in se zelo dobro razumeva, kar je dobra stvar, razen za skorumpirane medije," je tvitnil Trump in povsem zanemaril, da so glede njegovega vrha s Putinom kritični ne le republikanci v kongresu, ampak tudi člani njegove vlade. Demokrate niti ni treba omenjati.

Po ogledu oddaje na Fox & Friends na televizijo Fox News, kjer je član konservativne organizacije Judicial Watch Tom Fitton skušal diskreditirati preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016, si je Trump dal še posebej duška. Preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve oziroma natančneje morebitnega sodelovanja ljudi iz Trumpovem kampanje z Rusijo se je začela zaradi sodelavca v kampanji Georga Papadopoulosa, ki se je hvalil avstralskemu veleposlaniku o svojih zvezah z ruskimi agenti, ki imajo negativni material o demokratki Hillary Clinton.

FBI je to, skupaj s slavnim dosjejem britanskega vohuna Christopherja Steela, ki med drugim vsebuje navedbo o tem, da je Trump leta 2013 prostitutkam naročil, naj urinirajo po postelji hotelske sobe, kjer je prej spal predsednik Barack Obama. To je le najbolj odmevna pikantnost dosjeja, ki ga je Steele začel sestavljati o Trumpu po naročilu republikancev, kasneje pa so ga prevzeli demokrati. V njem so tudi Trumpove finančne povezave z Rusijo in kup drugega negativnega materiala.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v soboto objavilo kup dokumentov, ki zadevajo nalog za nadzor Trumpovega sodelavca Carterja Paga na tajnem sodišču Fisa, ki potrjuje naloge proti vohunom in teroristom. Trump in njegovi podporniki, kot je kongresnik Devin Nunes, poskušajo javnost prepričati, da nalog za nadzor Paga temelji le na Steelovem dosjeju, kar je skregano z dejstvi, vendar politično uporabno.

"Zdaj vemo, da je bil nepreverjeni umazani dosje, ki sta ga plačala pokvarjena Hillary Clinton in nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) res tisti, ki so ga zavestno in lažno predložili sodišču Fisa in odgovoren za popolnoma konflikten in diskreditiran lov na čarovnice," je tvitnil Trump, ki potem citira Fittonova na televiziji Fox News ter večkrat ponovi obtožbe o prevari z namenom napada na Trumpa, za kar bi morali "pravosodno ministrstvo, FBI in Obamova tolpa" odgovarjati.

Vsi navedeni so po mnenju demokratov resnično "odgovorni", ampak zato, da so obstoj preiskave zvez Trumpove kampanje z Rusijo uspešno skrivali pred javnostjo. Trumpa so z ugotovitvami in z oceno obveščevalne skupnosti, da se je Rusija vpletala v volitve v njegovo korist, seznanili šele malce pred inavguracijo, kar ga je razjezilo.

Preiskavo je najprej vodil direktor FBI James Comey, ki ga je Trump lani maja zaradi tega odpustil in si nakopal na vrat posebnega tožilca Roberta Muellerja, čigar preiskava razkriva še številne druge zadeve, zaradi katerih Trumpov tviter ne miruje. Mueller je preiskavo dolgoletnega Trumpovega odvetnika predal zveznim tožilcem New Yorka, kar lahko pomeni, da Michael Cohen nima opravka z rusko afero, lahko pa tudi to, da jo je Mueller zavaroval, če ga bo Trump skušal odpustiti, kot je Comeyja.