VEČNA GNEČA

Zastojev ne bo konec, na cesti bomo stali tudi v prihodnje

Eva Milošič / Štajerski tednik
23. 7. 2018, 21.00
Deli članek:

Še do nedavnega je bilo jasno, kdaj je treba kreniti proti Hrvaški, da bi se izognili gneči; vsekakor ne v petek popoldne ali v soboto dopoldne. Kako dolgo bo to še držalo?

Štajerski tednik
V primerjavi z lansko turistično sezono se je dnevni promet na podravski avtocesti v smeri Gruškovja povečal za približno 11 odstotkov.

V prvih dveh tednih tega meseca se je po podatkih družbe Dars promet na koncu podravske avtoceste A4 proti Gruškovju v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem povečal za približno 11 odstotkov. Kljub temu naj bi se zastoji glede na lansko turistično sezono skrajšali, so povedali na Darsu.

Ob zastojih še nesreče

Število potnikov na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje med leti sicer niha, a je dolgoročno mogoče zaznati počasno rast. V celem lanskem letu je največ potnikov državno mejo v obe smeri prečkalo na mejnem prehodu Obrežje (11,518.763), Gruškovje je bilo na drugem mestu (8,963.240). V času poletne turistične sezone sta se vlogi zamenjali: julija lani je bil gruškovski mejni prehod s skoraj 1,5 milijona potnikov najbolj obremenjen kopenski mejni prehod v vsej državi, na Obrežju pa je mejo prečkalo 1,269.641 potnikov.

Prve zastoje na koncu podravske avtoceste so letos zabeležili že v soboto, 23. junija. Po zadnjih podatkih naj bi kolone vozil v tej turistični sezoni presegle osem kilometrov. Čakalne dobe za prečkanje meje v Gruškovju so večkrat krepko presegle eno uro, pojavile so se tudi na bližnjih mejnih prehodih Zgornji Leskovec in Rogatec. Na Darsu so opozorili, da je ob zastojih mogoče pričakovati nesreče, ki lahko povzročijo nekajurne zaustavitve prometa. Pred dnevi je bil promet oviran tudi zaradi poškodovane varnostne ograje med avtocestnim razcepom Draženci in priključkom Lancova vas v smeri Hrvaške … Na splošno so nastanek kolon vozil na Darsu pripisali tako zožitvi avtoceste v en pas (približno šest kilometrov pred državno mejo se štiripasovna cesta zaključi in preide v glavno cesto) kot mejni kontroli.

Čakali bomo tudi drugo leto

Manjkajoči del podravske avtoceste pospešeno gradijo in ga bodo prometu predali jeseni, a to žal ne pomeni, da prihodnje leto zastojev ne bo, so napovedali na Darsu: »Prihodnjo turistično sezono bodo zastoji zaradi mejne kontrole. Tako kot je bil prejšnji konec tedna, v soboto in nedeljo, pred mejnim prehodom Obrežje. Predprejšnji konec tedna je bil zastoj tudi na avtocesti pred mejnim prehodom Šentilj (proti Avstriji) – vse zaradi mejne kontrole. Zaradi te se recimo podaljša že navadna kolona pred enocevnim avtocestnim predorom Karavanke proti Avstriji.«

Gneča tudi čez teden

Na Darsu so z letošnjim izvajanjem načrta o usmerjanju prometnih tokov proti Hrvaški zadovoljni: »Uspelo nam je zmanjšati sam zastoj na koncu podravske avtoceste, na drugi strani pa smo z obveščanjem zagotovili uporabo drugih manjših mejnih prehodov in preusmeritev prometa na druge dni.« Na policiji sicer še vedno priporočajo: »Če niste vezani na turistične aranžmaje, ki se začenjajo in zaključujejo konec tedna, se prestopanju meje s Hrvaško takrat raje izognite.« A na Darsu že opažajo nove prometne trende: »Močno povečan promet smo opazili tudi minuli ponedeljek. Promet se vedno bolj razporeja čez teden.«