Na enoti sejala smrt

Zdravstvena delavka domnevno umorila osem novorojenčkov

S.R.
3. 7. 2018, 13.44
Posodobljeno: 3. 7. 2018, 13.57
Deli članek:

Britanska policija je zaradi suma, da je umorila osem dojenčkov, aretirala zaposleno v bolnišnici v mestu Chester.

Profimedia
Vhod v bolnišnico Countess of Chester Hospital.

Danes zjutraj prijeta zdravstvena delavka, zaposlena v bolnišnici Countess of Chester Hospital, je poleg umora osmih osumljena še poskusa umora šestih novorojenčkov. Policija zaenkrat še ni razkrila, ali gre za medicinsko sestro, zdravnico ali pa kakšno drugo strokovnjakinjo z zdravstvenega področja, poroča The Independent. 

Policija je preiskavo na enoti za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov v bolnišnici začela že maja 2017. Sprva se je osredotočila na smrti 15 novorojenčkov, preiskavo pa nato razširila na 17 smrtnih primerov in 15 primerov zapletov, ki pa se niso končali s smrtjo. 

V bolnišnici, kjer letno oskrbijo približno 400 novorojenčkov, so julija 2016 prenehali zagotavljati oskrbo za tiste novorojenčke, ki so se rodili pred 32. tednom nosečnosti, saj je bilo v mesec pred tem izdanemu poročilu kraljevega kolidža za pediatrijo in zdravje otrok ugotovljeno, da osebje poroča o »nenavadno visoki« smrtnosti med novorojenčki. Dva novorojenčka sta umrla leta 2013, trije leta 2014, še osem smrtnih primerov pa so zabeležili leta 2015 ter pet leta 2016. Revizija kraljevega kolidža sicer ni ugotovila razloga za povečanje stopnje umrljivosti, je pa razkrila številne pomanjkljivosti, povezane z delom na enoti.