Odlomljen oprimek

Nesreča na Bovškem: 35-letni alpinist v Lešarjevi peči zgrmel v globel

S.R.
2. 7. 2018, 14.08
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 14.12
Deli članek:

Posredujem informacijo v zvezi z včerajšnjo gorsko nesrečo na Bovškem), kjer je med plezanjem v steni imenovani Lešarjeva peč (jugozahodna stran Razorja) padel in se huje poškodoval 35-letni alpinist (več podrobnosti v nadaljevanju).

GRS Kamnik, Iztok Čebašek
Fotografija je arhivska.

Policisti so včeraj malo pred 15. prejeli prijavo, da se je v steni na Mlinarici v občini Bovec poškodoval plezalec. Iz PU Nova Gorica sporočajo, da se je med plezanjem v jugozahodni steni Razorja, imenovani Lešarjeva peč, na višini približno 1800 metrov nadmorske višine poškodoval 35–letni alpinist. Ob približno 9.30 uri zjutraj sta skupaj z 62–letnim prijateljem, oba plezalca sta sicer doma na območju Tolmina, začela podvig v plezalni smeri »Jesenska oda.«

35-letniku, ki je bil prvi v navezi, se je približno pet metrov nad zadnjim vpetjem vrvi v varovalni komplet odlomil skalnati oprimek pod levo nogo, zaradi česar je izgubil ravnotežje in nekontrolirano padel v globel. Soplezalec ga je po približno 15 metrih padca uspel zaustaviti s sistemom za varovanje in ga varno spustiti k sebi na manjšo skalnato polico, kjer je hudo poškodovan obležal.

Težavno reševanje

Po plezalca, ki si je domnevno zlomil levo stegnenico in poškodoval komolec, se je skupaj z gorskimi reševalci odpravila posadka  vojaškega helikopterja, a je bilo reševanje zaradi megle onemogočeno. S helikopterjem so zato v neposredno bližino nesreče odložili gorske reševalce, ki so poškodovanega alpinista najprej oskrbeli, nato pa ga klasičen način prenesli v dolino. Zdravniška služba ga je nemudoma prepeljala v jeseniško bolnišnico, kjer je ostal na nadaljnjem zdravljenju.

Policisti so tujo krivdo izključili, o zadevi pa bodo obvestili okrožno državno tožilstvu v Novi Gorici.