Atentat

VIDEO: Kontroverznega župana med izobešanjem zastave pokončal ostrostrelec

S.R.
2. 7. 2018, 12.30
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 12.56
Deli članek:

Na Filipinih je danes ostrostrelec umoril kontroverznega župana mesta Tanauan.

Facebook/Gerry Yson Laresma
Župan Halili je tretji z desne.

Antonio Halili, župan filipinskega mesta Tanauan, ki leži približno 60 kilometrov južno od glavnega mesta Manila, je bil znan predvsem po uvedbi kontroverznega »sprehoda sramu,« prakse, kjer so morali osumljenci za kazniva dejanja, povezana z drogo, pred vsemi "paradirati« po mestni ulici. Kot vsak teden so pred mestno hišo tudi danes izobešali zastavo, a je slovesnost prekinil strel iz ostrostrelske puške. Ostrostrelec je Halilija zadel v prsi, ta pa je poškodbam podlegel, poroča CNN. 

Po razvpiti uvedbi »sprehoda sramu« leta 2016 je začela Halilijeva zvezda hitro ugašati. Pristojni organi so ga novembra 2017 vključili na seznam vladnih uradnikov, kongresnikov in županov, domnevno povezanih z nezakonito trgovino z mamili.

»Čeprav nismo soglašali s Halilijevo metodo reševanja problematike na področju kriminala in nezakonitih drog v njegovem mestu, je umor vreden obsodbe. Za zakoniti sodni postopek je morda res prikrajšal številne prebivalce mesta, a to še ne pomeni, da bi moral biti za tak postopek prikrajšan tudi sam,« je v izjavi za javnost navedla organizacija Human Rights Watch. Policija zaenkrat še ni postregla z motivom za umor, strelec pa je na begu.

Dramatične razmere

Gerry Laresma, vladni uslužbenec, ki je dogajanje posnel, je za tiskovno agencijo PNA pojasnil, da ni bilo povsem jasno, iz katere strani je odjeknil strel, da pa je Halili zaradi svoje »trde roke« na področju boja proti trgovini z drogo prejemal številne grožnje s smrtjo.

Ameriški tednik Time je na drugi strani postregel s precej bolj črnimi podatki. Kot navajajo, uradni podatki kažejo, da je filipinska policija, odkar je konec junija 2016 predsedniški položaj zasedel Rodrigo Duterte, v okviru boja proti drogam ubila že več kot 4250 oseb. Eden od opozicijskih senatorjev celo trdi, da je med Dutertejevo vladavino pod policijsko giljotino končalo več kot 20.000 ljudi, pri čemer navaja, da je kar 16.355 umorov, ki so se zgodili med 1. julijem 2016 in 30. septembrom 2017, klasificiranih pod oznako »v preiskavi,« da torej ostajajo nerazrešeni. Policija naj bi pred tem incidentom denimo umorila najmanj tri župane, ki so bili domnevno povezani z nezakonito trgovino z mamili, Duterte pa je lani pomilostil 19 policistov, ki so sodelovali v umoru Rolanda Espinose, župana mesta Leyte. Vseh 19 policistov znova služi svoji domovini. 

Bralce opozarjamo, da je videoposnetek, na katerem je slišati strel iz ostrostrelske puške in kričanje ljudi, vznemirjajoč ter ni primeren za mlajše in občutljivejše.