Diplomatske bodice

Ameriški in ruski diplomati so se "udarili" zaradi tekme med Hrvaško in Rusijo

T.L.
2. 7. 2018, 11.45
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 16.05
Deli članek:

Pred tekmo med Rusijo in Hrvaško se je na družbenih omrežij ne povsem diplomatsko zaiskrilo med ameriškim in ruskim veleposlaništvom na Hrvaškem.

Profimedia
Včeraj ni bilo vroče le na igrišču, ampak očitno tudi v diplomatskih vodah.

Nogometne boje, sploh tiste izločilne, vedno spremljajo močna čustva. In očitno boji na zelenici ne puščajo hladnega niti pregovorno zadržanega diplomatskega osebja. Potem ko si je hrvaška reprezentanca po napeti tekmi šele po streljanju enajstmetrovk zagotovila napredovanje na svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer se bo v naslednji preizkušnji pomerila z gostitelji, Rusi, največjim presenečenjem dosedanjega toka tekmovanja, nogometna vročica ni vela le po hrvaških mestih in ulicah, ampak tudi po diplomatskih sobanah.

Rusija in Hrvaška se bosta tako soočila na tekmi v soboto, in to v olimpijskem Sočiju. Pred sobotno tekmo pa je dogajanje na uradnem twitter profilu veleposlaništva ZDA na Hrvaškem pokomentiral ameriški veleposlanik Robert Kohorst. Ob zastavicah Rusije in Hrvaške je namreč dopisal: "Verjamem, da vsi vedo, koga podpiram". 

Seveda so se pod zapisom pojavili številni šaljivi in malo manj šaljivi odzivi uporabnikov twitterja. Nekateri so takoj sklenili, da ameriški veleposlanik podpira Hrvaško in ob tem nekoliko zbada Ruse.

In res na ruski odgovor ni bilo treba čakati dolgo. Rusko veleposlaništvo na Hrvaškem je na facebooku objavilo zapis ameriškega kolega in v hrvaškem jeziku ob tem zapisalo: "Bodo morda zdaj ZDA plačale LNG, pomagale Agrokorju ali ukinile vize za Hrvate?"  LNG je plavajoči terminal za utekočinjeni naravni plin in eden največjih energetskih projektov na Hrvaškem, ki naj bi bil do leta 2020 zgrajen na otoku Krk.

Diplomatsko dopisovanje med Rusijo in ZDA po družbenih omrežjih se je tako zaenkrat zaključilo. Še več: iz facebook strani ruskega veleposlaništva je kmalu po objavah v medijih o "dopisovanju" z ameriškimi veleposlaništvom, zgoraj omejeni zapis izginil.