Podajajo si kljuko

Pahor jih sprejema in posluša "zgodbe o obrisih nove koalicije"

G.G./STA
2. 7. 2018, 14.56
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 16.08
Deli članek:

Nadaljujejo se postopki, ki počasi vodijo proti oblikovanju nove vlade.

STA
Borut Pahor in Brane Golubović.

Prvi se je pri predsedniku republike Borutu Pahorju oglasil vodja največje poslanske skupine Danijel Krivec iz SDS. Krivec je poudaril, da so v SDS odprti za sodelovanje z vsemi političnimi opcijami in da podpirajo svojega predsednika Janeza Janšo.

STA

Naslednji je bil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Pahorja je prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. "Takrat bomo v LMŠ vedeli več," je pojasnil glede koalicijskih pogovorov šestih strank pod vodstvom LMŠ.

STA
Borut Pahor in Matjaž Han

In že je bil na vrsti vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Dejal je, da so naklonjeni predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu kot mandatarju. Toda njihova odločitev o podpori bo odvisna od koalicijske pogodbe, o kateri se v teh dneh pogovarjajo LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Han je ob tem navrgel, da je sestavljati koalicijo s šestimi strankami "neizmerno naporno" in da so med njimi sredinske stranke, ena desna in ena leva. Poudaril je, da ni samoumevno, da lahko naredijo vse, kar si nekateri želijo. "Tudi mi imamo nekatere pogoje in poglede, predvsem pa obljube, ki smo jih dali našim volivcem," je pojasnil in dodal, da se bodo morali v potencialni koaliciji o tem uskladiti.

STA
Borut Pahor in Igor Zorčič

Pri predsedniku republike je bil tudi vodja poslanske skupine SMC Igorjem Zorčičem. Govorila sta o dogajanju "predvsem na ravni strank, ki želijo oblikovati neko bodočo koalicijo", je dejal Zorčič in spomnil na odločitev SMC, da vstopi v levosredinsko koalicijo. Če bo v takšni koaliciji tudi NSi, za SMC to ne bo nobena težava oz. imajo v stranki po njegovih besedah "mandat, da se pogajamo tudi v tej smeri". Za SMC je sicer sprejemljiva tudi koalicija z Levico, a je opozoril, da jih tudi v tem primeru ne čaka nič manj dela pri usklajevanju programov.

Kot je Zorčič pojasnil v izjavi za medije po koncu posveta pri Pahorju, po oceni SMC obstaja kritična masa glasov poslanskih skupin, ki daje prednost Šarcu. Ni pa seznanjen s stališčem NSi, ki se sicer pogovarja tudi z Janšo, ali bo tudi njihova stranka zagotovila glasove Šarcu. "Če so tudi tam zagotovljeni glasovi, potem mislim, da smo veliko bližje obrisu nove koalicije in nove vlade," je dejal.

STA
Borut Pahor in Matej Vatovec

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je predsedniku države Borutu Pahorju pojasnil, da kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne predsednika SDS Janeza Janše ne predsednika LMŠ Marjana Šarca. Spomnil je, da ne sodelujejo v pogajanjih šestih strank pod Šarčevim vodstvom, in poudaril, da niso "rezervno kolo, ki bi vstopilo, ko glavno odpove".

"Dvakrat smo bili na uradnem sestanku s Šarcem, dvakrat zelo površinsko, in od zadnjega srečanja ni bilo dodatne komunikacije," pa je dejal novinarjem, na vprašanje, ali utegnejo svoje mnenje o Šarcu spremeniti.