Okužba

Zamrznjeno seme granatnega jabolka je skrivalo hepatitis A; ni preživela

S.R.
6. 6. 2018, 14.26
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 14.33
Deli članek:

Prek zamrznjenih semen granatnega jabolka se je z virusom hepatitisa A okužilo že 24 oseb.

Profimedia
Sporno granatno jabolko je bilo vzgojeno v Egiptu.

V Avstraliji je zaradi okužbe s hepatitisom A, ki jo je staknila med uživanjem zamrznjenih semen granatnega jabolka, umrla 64-letna ženska. »Gre za redek in tragičen primer,« pravi Paddy Phillips, vodja zdravstvene službe v Južni Avstraliji, četrti največji zvezni državi v Avstraliji.

Pristojni organi so že aprila na ravni celotne države odpoklicali vse zavitke zamrznjenega semena granatnega jabolka, ki ga v Avstralijo dobavlja podjetje Creative Gourmet, saj so proizvod povezali s 24 primeri okužb s hepatitisom A. Avstralsko podjetje je do takrat prodalo približno 2000 zavitkov zamrznjenega semena, sicer pridobljenega iz granatnih jabolk iz Egipta. Sveža in lokalno gojena granatna jabolka naj ne bi bila sporna.

»Večina ljudi, okuženih s hepatitisom A, v celoti okreva, smrt te ženske pa je do danes edini smrtni primer v državi, povezan s tem odpoklicanim proizvodom,« še pravi Phillips, ki dodaja, da se simptomi okužbe s hepatitisom A običajno pokažejo od 15 do 50 dni po okužbi. Vključujejo slabost, bruhanje, vročino in porumenelost kože.