Rožljanje z orožjem

Pritisk ZDA: Članice zveze Nato naj bodo pripravljene za spopad z Rusijo

T.L.
6. 6. 2018, 14.10
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 15.32
Deli članek:

ZDA želijo, da bi članice zveze Nato v roku 30 dni usposobile in držale v pripravljenosti 30 kopenskih bataljonov (štejejo med 600 do 1000 vojakov), 30 zračnih eskadrilj in 30 bojnih plovil.

Profimedia
ZDA so za uveljavitev predloga 30-30-30-30.

Trumpova administracija želi, da članice zveze Nato okrepijo svoje obrambene zmožnosti in da bi bile pripravljene na morebiten spopad z Rusijo, so povedali uradniki. ZDA želijo, da se v priprave resneje vključijo evropske države in poskrbijo za primerno pripravljenost bataljonov, zračnih in pomorskih sil, poroča agencija Reuters.

Z obrambnimi ministri zveze Nato bo o načrtu še v tem tednu v Bruslju razpravljal ameriški obrambni minister Jim Mattis. Dosegli naj bi temeljni dogovor pred julijskim vrhom zveze Nato. Gre za potezo, s katero želijo ZDA doseči, da bi evropske članice zveze Nato prevzele večjo odgovornost in delež v akcijah zveze. Zato ZDA želijo, da bi evropske članice Nata v roku 30 dni usposobile in držale v pripravljenosti 30 kopenskih bataljonov (štejejo med 600 do 1000 vojakov), 30 zračnih eskadrilj in 30 bojnih plovil. 

Ne glede na prijateljske besede Donalda Trumpa na račun Rusije, pa načrti njegove administracije kažejo, da Moskvo smatrajo za nevarnost. Minuli teden je tako ameriški državni sekretar Mike Pompeo svetoval madžarskemu ministru za zunanje zadeve Petru Szijjartu, da mora država delati na boju zoper škodljiv vpliv Rusije na območje Srednje Evrope. 

"Imamo nasprotnika (Rusijo), ki se lahko hitro premakne na področje Baltika in Poljske", je dejal neimenovani visoki diplomat Nata, ki je bil obveščen o načrtih ZDA.

"Ne moramo si privoščiti večmesečne mobilizacije," je dodal diplomat, ki pravi, da je ideja ZDA znana kot predlog 30-30-30-30.

Rusija na tovrstne pobude odgovarja negativno, češ, da ne prestavlja varnostnega tveganja. Nasprotno: s prstom pokažejo na zvezo Nato, češ, da je zveza Nato edina varnostna grožnja na območju vzhodne Evrope.