Varnostna situacija Slovenije je stabilna in dobra, razmere glede najbolj aktualne problematike migracij pa ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in policija uspešno obvladujeta, je na odprtju Dnevov varstvoslovja v Ankaranu poudarila ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar

Ministrica je poudarila, da danes ne moremo govoriti samo o notranji varnosti, temveč tudi o čezdržavni, regionalni, mednarodni in globalni varnosti. "Dejstvo je, da je mednarodno varnostno okolje čedalje bolj kompleksno in soodvisno, da je podvrženo novim izzivom in grožnjam," je dodala.

Zato se po mnenju Györkös Žnidarjeve nacionalne varnostne politike in varnostni sistemi nenehno prilagajajo novi realnosti. "S ponosom lahko rečem, da je varnostna situacija v Republiki Sloveniji stabilna in dobra, kljub temu pa to še ne pomeni, da se ni treba zavedati groženj, ki prihajajo iz mednarodnega varnostnega okolja," je povedala ministrica.

O novi migracijski poti

Med ključnimi varnostnimi izzivi, s katerimi je bila naša država soočena v zadnjem času, je izpostavila migracije. "V zadnjem obdobju se Slovenija ponovno sooča s povečanim številom ilegalnih prehodov državne meje in posledično tudi s povečanim številom prosilcev za mednarodno zaščito. Dejstvo je, da se je odprla nova migracijska pot," je ugotavljala Györkös Žnidarjeva.

Ob tem je poudarila, da MNZ in policija razmere učinkovito in uspešno obvladujeta. Po drugi strani pa je notranja ministrica ocenila, da so zunanje meje EU še vedno nezadostno varovane, "lahko celo trdimo, da so propustne in ne služijo svojemu namenu omejevanja vstopa tistim, ki ne potrebujejo zaščite ali ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Evropsko unijo".

Prakso t. i. azilnega šopinga je po prepričanju ministrice treba na vsak način preprečiti. Tako se azilnih sistemov ne bi smelo uporabljati kot migracijski kanal za vstop v EU in za izogibanje policijskim postopkom.