BOŽIČNA AVANTURA

Za šest ljudi računal samo 400 evrov

J.A./Dolenjski list
10. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Zadnje čase posamezniki svoj proračun pogosto bogatijo s prevozi ilegalcev. Tokratni primer je poseben, ker je imel »taksist« res nizko ceno in je na koncu še uničil avto, ki mu ga je posodila mama.

JA
Njegova cena prevoza s Hrvaškega do Italije je bila nekajkrat nižja od cene »konkurence«.

Državna tožilka Barbara Jenkole Žigante je pojasnila, da je Šabanović storil dve kaznivi dejanji – prepovedano prehajanje državne meje in poskus prepovedanega prehajanja državne meje.

Na krškem okrožnem sodišču se je znašel Jasmin Šabanović, 43-letni Hrvat, ki živi v Dubrovniku, s tožilstvom pa je že nekaj dni pred narokom sklenil sporazum o priznanju krivde. Lani tik pred božičnimi prazniki je v Samoboru naložil šest državljanov Turčije (tri odrasle in tri otroke), ki niso imeli dokumentov za vstop v Slovenijo, in se z njimi dogovoril, da jih bo za 400 evrov ilegalno peljal do Italije. Vožnja se je končala kmalu po vstopu v Slovenijo, na Jesenicah na Dolenjskem, kjer so jih ustavili slovenski policisti. A tu se zgodba ne konča. »Sam se je nato s kraja izvajanja postopka odpeljal in zapeljal na dovozno pot ter dvorišče gostilne Kalin na Obrežju. Tam je hotel na silo prekoračiti državno mejo, ki je zaščitena z betonskimi koriti in panelno ograjo, zaletel se je ter zaradi poškodbe vozila obstal in ponovno ga je prijela policija,« je med predstavitvijo obtožbe povedala okrožna državna tožilka Barbara Jenkole Žigante. Pojasnila je, da je s tem storil dve kaznivi dejanji – prepovedano prehajanje državne meje in poskus prepovedanega prehajanja državne meje.

NJEGOVA CENA NIŽJA OD »TRŽNE«

Šabanović naj bi med postopkom speljal, ker se je ustrašil, da mu bodo Slovenci avto spremenili v kockice. To naj bi mu rekel slovenski policist.

Šabanovićev zagovornik Branko Rožman je opozoril, da njegova stranka za prevoz ni dobila 400, temveč 200 evrov. »Moti ga tudi očitek, da naj bi izkoriščal stisko nekoga drugega. Pristal je na to, da bo tujce peljal do Trsta, ni pa jih izkoriščal,« je rekel odvetnik. Štiristo evrov namreč ni primerljivo s »tržnimi« cenami za prevoz ilegalcev od Hrvaške do Italije, o katerih večkrat slišimo na sodiščih. Te se namreč po navadi od 1000 do 1200 evrov na osebo.

ZBAL SE JE ZA AVTO

Sodnica Marija Breznik je Šabanovića obsodila na štiri mesece zapora in mu naložila še denarno kazen 603 evre, premoženjsko korist (400 evrov) pa so mu tudi odvzeli. Šabanović, ki je invalid in se lahko premika le s pomočjo palice, je povedal, da je med postopkom speljal, ker se je ustrašil, da mu bodo Slovenci avto spremenili v kockice. Zatrdil je, da se ni hotel izmuzniti roki pravice, samo avto je hotel pustiti pri hrvaških policistih. Da bodo avto odpeljali na uničenje, naj bi mu omenil policist, ki je po njegovi oceni v splošnem v postopku zelo nekorektno ravnal z njim in mu tudi po nepotrebnem strgal majico.