Žalostno

Pri delu v gozdu umrl komaj 17-letni fant

S.A./Novice Svet24
9. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Delo v gozdu je terjalo novo smrtno žrtev. Tragedija se je odvila v soboto v Bukovem Vrhu (občina Gorenja vas - Poljane), življenje pa je izgubil komaj 17-letni fant.

PGD Škofja Loka
Na kraju tragedije.

Bukov Vrh je naselje samotnih kmetij na južnih pobočjih nad Poljansko dolino. Prebivalce naselja, okoli sto jih je, je predvčerajšnjim pretresla grozna novica. Novica o tem, da se je v gozdu smrtno ponesrečil njihov sokrajan, komaj 17-letni fant.

V zasebnem gozdu

Kaj se je zgodilo? »Ob 12.43 se je v Bukovem Vrhu (občina Gorenja vas - Poljane) oseba prevrnila s traktorjem. Gasilci PGD Škofja Loka in Poljane so s tehničnim posegom dvignili traktor z osebe, ki je na kraju nesreče zaradi poškodb umrla, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu do reševalnega vozila ter s tehničnim posegom traktor potegnili nazaj na vozišče,« je o dogodku poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, je navedel, da se je tragična nesreča zgodila pri delu v zasebnem gozdu, 17-letnik pa se je med spravilom lesa s traktorjem prevrnil na strmini.

PGD Škofja Loka
17-letni voznik se je s traktorjem prevrnil na strmini.

Odredili obdukcijo

Na kraju nesreče je sicer, kot nam je povedal Andraž Arhar, poveljnik PGD Škofja Loka, posredovalo devet njihovih gasilcev in šest gasilcev iz PGD Poljane, intervencijo pa so zaključili okrog 15. ure. »Policisti dogodek obravnavajo kot nesrečo pri delu, z ugotovitvami pa bodo seznanili pristojno državno tožilstvo,« je dodal Kos. Za pokojnega je bila odrejena sanitarna obdukcija.

Smrtne žrtve

Pri sečnji in spravilu lesa v gozdu se v Sloveniji vsako leto zgodi kar nekaj delovnih nesreč, žal se jih kar nekaj konča tragično. Predlani je na območju celotne države pri delu v gozdu umrlo 11 ljudi (trije poklicni in osem nepoklicnih delavcev v gozdu). Na splošno se večina teh nezgod zgodi zaradi podcenjevanja nevarnosti, nepoznavanja tehnike dela, prestarih oziroma zastarelih delovnih naprav, pomanjkljive osebne zaščitne opreme (čelada in podobno) pa tudi zaradi slabe psihofizične pripravljenosti gozdarjev.