Lahkomiselnost

Zatečeni jeziki, glavoboli, dihalne težave – zastrupitev na koprski policiji

B.K.
5. 4. 2018, 10.06
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 10.27
Deli članek:

Lahkomiselnost zaposlenega na PU Koper je njegove sodelavce stala dobrega zdravja.

Profimedia
V takšnem zabojniku se je nahajala strupena snov.

Pet informatikov zaposlenih na policijski upravi Koper je 14 dni vdihavalo strupe iz vode, zastrupljene z aditivi za ladijsko gorivo, je včeraj poročala TV Slovenija. Ko so zaradi hudih simptomov morali obiskati zdravnika, je policija začela s preiskavo in ugotovila, da je za incident kriv njihov vzdrževalec.

Ta je na nek način prišel do plastičnega zabojnika, v katerem hranijo aditive za ladijsko gorivo, ki so tako strupeni, da jih načeloma skladiščijo v posebni hali v koprski luki. Ko je vzdrževalec zabojnik spiral, da bi ga lahko uporabil doma na njivi, je v okolje stekla voda, zastrupljena z ostanki aditivov. Na zabojniku je sicer prisotna oznaka, da gre za visoko rakotvorne snovi.

V garažah policijske uprave Koper so začeli ugotavljati, »da gre za nek neprijeten vonj,« je za RTV Dnevnik dejala tamkajšnja predstavnica za stike z javnostmi Anita Leskovec. Ker so se poleg garaž nahajali tudi prostori službe za informatiko, so največji del strupenih hlapov dobili prav tam zaposleni informatiki. Vseh pet je moralo po 14 dneh vdihavanja poiskati zdravniško pomoč. To so poiskali pri osebnih zdravnikih, so pa iz koprskega zdravstvenega doma, za pomoč pri obravnavi zastrupljencev poklicali center za klinično toksikologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Zaposleni so se že vrnili na delo, vendar so sedaj nastanjeni drugje, je še povedala Leskovec.

Osumljeni vzdrževalec je po napaki hotel le-to prikriti, zato je poklical komunalno podjetje, da izlitje izčrpa. Ti so ugotovili, da je voda bela in se peni, zato so obvestili nujne službe, a ukrepal ni nihče, zato zadeva do  srede še vedno ni bila sanirana.

Koprski policisti bodo proti vzdrževalcu vložili obtožba za sum kaznivega dejanja onesnaževanja in uničenja okolja.