Ošpice

Po dveh mesecih boja ugasnilo srce malčice! Krivec je znan

G.G.
5. 4. 2018, 09.06
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 09.22
Deli članek:

To so ošpice oziroma Nađina avtoimunska bolezen, zaradi katere je niso smeli cepiti, je pa bila zato v nevarnosti za okužbo. In prav to se je zgodilo pred dvema mesecema v bolnišnici v Kragujevcu.

Facebook
Deklice Nađe niso cepili zaradi avtoimune bolezni.

Facebook
Nađa in njena mati Dragana

Nađa je morala zaradi avtoimunske bolezni (poliglandularni sindrom tipa 1) po dopolnjenem letu in pol večkrat na kontrolo v bolnišnico. V začetku januarja je morala zaradi padca nivoja kalcija ostati v bolnišnici. Po vseh pravilih so jo izolirali od ostalih otrok. Ko je zaradi prenatrpanih sob prišlo do menjave, je deklica prišla za krajši čas v stik z dečkom, ki je bil okužen z ošpicami, ni pa še kazal znakov te bolezni.

Ker se je v naslednjih dneh Nađino stanje poslabšalo, so jo poslali v beograjsko bolnišnico. Potem pa je sledil šok. Njena mati Dragana je izvedela, da je imel omenjeni deček ošpice. Ko je to povedala Nađini zdravnici, je ta le rekla, da moli, da se ni okužila tudi Nađa.

Žal se je uresničil najslabši scenarij. 12. januarja je Nađi močno narasla telesna temperatura. Visoko vročino je imela naslednjih osem dni, hkrati tudi težave z dihanjem. V komi je bila od 12. do 22. januarja in medtem ni ne jedla ne pila. Iz ust in nosu ji je tekla kri in takoj so jo premestili na intenzivno nego, kjer so se zdravniki borili za njeno življenje. Deklica je dobila edem na pljučih, v trebuhu je imela polno tekočine in sama ni mogla več dihati.

»Ko sem jo videla na intenzivni negi, je sploh nisem prepoznala. Bila je modra v obraz, lička je imela črna, njena glava je bila napihnjena kot košarkarska žoga, kot bi jo nekdo pretepel. Lahko sem samo jokala,« je opisala njena mati, ki je v krču besa s prstom pokazala na neodgovorne starše. »Moja hčerka je že prej veliko pretrpela. Borili smo se, da je imela normalno življenje, zdaj pa bo rastlina zaradi ošpic. Ne morem verjeti, da ljudje ne želijo cepiti svojih zdravih otrok. Te ljudi krivim za to, kar se je zgodilo moji hčerki,« je dejala sredi marca Dragana.

Zdaj je konec, poroča srbski Blic. Nađa je danes zjutraj umrla v beograjski bolnišnici. Je 13. žrtev ošpic v Srbiji, tretji otrok.