Hči v šoku

Ginekolog prevaral starše in za oploditev uporabil kar lastno seme

S.R.
5. 4. 2018, 08.20
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 08.41
Deli članek:

36-letnica je z namenom raziskovanja svojih prednikov opravila test DNK in doživela šok.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

36-letna Kelli Rowlette, ki je večji del življenja verjela, da jo je vzgojil biološki oče, je doživela svojevrsten šok. Da bi bolje spoznala svojo družinsko drevo, je pri podjetju Ancestry.com naročila analizo DNK. Rezultati so pokazali, da je njen biološki oče njej povsem neznan človek z imenom Gerald Mortimer, imenom, za katerega je takrat slišala prvič. Pozneje se je izkazalo, da je bil Mortimer ginekolog, ki je staršema pomagal pri spočetju. Brezvestni oplojevalec je kot kaže brez materinega vedenja ali soglasja za oploditev uporabil kar svoje seme.

Rowlettova je bila sprva prepričana, da gre za napako in da je bolj verjetna razlaga ta, da ga je podjetje nekje v analizi preprosto polomilo. Nemogoče se ji je zdelo, da bi bil njen oče človek, ki živi v 800 kilometrov oddaljenem kraju, ne pa oseba, ki jo je vzgajala. A se ji je v naslednjih mesecih, ko je zadevi želela priti do dna, porušil svet. Zdaj ni več dvoma, njen »pravi« oče je Mortimer, zdaj upokojeni ginekolog, ki je takrat »dobesedno« oplodil njeno mamo, njegova biološka hčerka pa je po tem razkritju proti njemu nemudoma sprožila tožbo.

Oplodil in jo povil

Mortimerja obtožuje goljufije in zdravniške malomarnosti, saj nikoli ni razkril, da je tisto poletje leta 1980 med načrtovano oploditvijo uporabil kar lastno seme. Iz sodne dokumentacije je razvidno, da sta se Sally Ashby in Howard Fowler, starša danes šokirane Rowlettove, na kliniko odpravila zaradi težav s plodnostjo, Mortimer pa naj bi jima predlagal oploditev s kombinacijo Fowlerjevega semena in semena anonimnega darovalca. Starša sta se z zamislijo strinjala ter zahtevala seme študenta, višjega od 180 centimetrov, ki mu glavo krasijo rjavi lasje. Mortimer seveda ni ustrezal tem kriterijem.

Rowlettova se je rodila maja 1981, porod pa je opravil kar sam Mortimer, takrat ginekolog, danes pa zloglasni oplojevalec. Sam obtožb zaenkrat še ni komentiral, zelo poveden pa je podatek, da je nekaj let po zdaj razvpitem porodu, ko se je družina odločila za selitev v drugo zvezno državo, bojda točil krokodilje solze.