TAJNA OBRAVNAVA

O posilstvu v Šiški mimo oči javnosti

M.R. / Novice Svet24
15. 2. 2018, 20.11
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj po enem letu mencanja le začelo sojenje Klemnu R., obtoženemu posilstva 19-letnice konec januarja lani.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

A še preden je tožilka Petra Lavrič predstavila obtožnico, je sodišču predlagala izključitev javnosti zaradi »narave obravnavanega kaznivega dejanja« oziroma »varovanja morale in zasebnega življenja oškodovanke«.

Zagovornik obtoženega, odvetnik Miloš Zarić, predlogu tožilstva ni nasprotoval, upoštevalo pa ga je tudi sodišče, ki je odločilo, da bo glavna obravnava tajna. Kot je bilo razbrati iz dosedanjega postopka, je obtoženi 27-letnik 26. januarja lani nekje na območju ljubljanske Šiške »na silo občeval« s takrat 19-letnim dekletom, za kar mu po prvem odstavku 170. člena kazenskega zakonika grozi od enega do desetih let zapora, na obravnave pa prihaja iz pripora.

Ker je leta 2011 pijan in zadet v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti streljal na avtomobil znanca v Šiški, so mu prisodili leto in 11 mesecev zapora.

Po skoraj letu dni le začetek sojenja

Prvič je bil predobravnavni narok, na katerem imajo obtoženi priložnost, da s tožilstvom sklenejo dogovor o priznanju krivde, za kar so lahko nagrajeni z nekoliko milejšo kaznijo, kot bi jih doletela, če bi jim bila krivda dokazana med sojenjem, sklican konec maja lani. Potem pa se je na vsakem nadaljevanju, in bilo jih je najmanj pet, začelo zapletati, saj si je obramba iz kazenskega spisa prizadevala izločiti uradni zaznamek policije o dogodku, iz katerega izhaja, da sta policista slišala Klemna R., kako je ob aretaciji nekomu naročil, naj »poskrbi, da bosta punci umaknili prijavo«. Oškodovanka je potem to tudi storila, vendar tožilstvo dvomi, da je šlo za iskren umik, zato nadaljuje pregon.

Zaradi poškodb menda ni vedel, kaj govori

Ni pa po zatrjevanju obrambe v nobenem uradnem zaznamku policije omenjeno, da je obtoženi ob aretaciji dobil poškodbe glave, zaradi česar menda sploh ni vedel, kaj govori. Fotografije poškodb je obramba vložila tudi v spis. Poleg tega so Klemnu R. po navedbah odvetnika Zarića policisti na postaji odrekli zdravniško pomoč, saj so ga najprej zaslišali in šele potem oskrbeli, s čimer naj bi kršili njegove osnovne človekove pravice. A za Klemna R. najbolj obremenilen – prej omenjeni uradni zaznamek ostaja v spisu, kako se je včeraj zagovarjal, pa zaradi tajnosti obravnave ni znano. Je pa sodnica Metka Bergant Debevec včeraj začela zasliševanje prvih prič in tudi oškodovanke.