Smrt delavca

Padel je 1,8 metra in z glavo udaril ob betonske tlakovce - so odgovorni oni?

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
15. 2. 2018, 19.10
Deli članek:

Pokojniku je zdrsnilo na brežini ob vodohranu, zato je padel z višine in z glavo udaril ob betonske tlakovce. Potem naj bi še vstal, a kasneje izgubil zavest. Iz kome se ni več zbudil.

Gabrijel Toplak
Sedež Komunalnega podjetja Ptuj je v Puhovi ulici.

Včeraj se je nadaljevalo sojenje zoper Komunalno podjetje Ptuj in njegovo vodstvo. Tožilstvo podjetju ter zaposlenim Janku Šircu, Boštjanu Brleku, Borutu Sagadinu in Radu Veku očita odgovornost za izgubljeno življenje nekdanjega sodelavca Stanislava Maltariča s Ptuja. Skoraj 60-letnik je umrl junija 2013, potem ko mu je zdrsnilo pri delu na brežini ob vodohranu nad Grajeno. Padel je 1,8 metra in z glavo udaril ob betonske tlakovce. Kasneje naj bi sicer še vstal in se pogovarjal s sodelavcem. Poklicali so policijo in reševalce, poškodovani pa je izgubil zavest in se iz kome ni več zbudil.

V tem primeru je šlo za najmanj zahtevno delovno mesto v podjetju, je pred časom dejal Janko Širec. Delo začnejo ob 7. uri zjutraj, ko je včasih tudi rosa.

POŠKODBE GLAVE

Pred sodnika Marjana Strelca je stopil sodni izvedence Milan Krajnc, ki ga je predlagala obramba. Dejal je, da težko oceni vzrok za nastanek poškodb, je pa obdukcija pokojnika pokazala, da te niso nastale v trenutku. Na podlagi izkušenj je zagotovil, da so poškodbe (podplutba vek in krvavitve možganov) nastale zaradi padca. In tako bi bilo tudi pri padcu z nižje višine, saj je padel na trdo podlago.

RAZLIČNI IZPOVEDI

Nesrečni delavec je padel z višine 1,8 metra na betonsko podlago, utrpel je možgansko krvavitev in nekaj dni pozneje umrl v mariborskem kliničnem centru.

Veliko očitkov čez sedanje vodstvo je imel nekdaj zaposleni Harim Berro, ki je tam delal 28 let. »Župan jih je nastavil brez ustrezne strokovnosti. Slišal sem, da naj bi jih opozarjali na nepravilnosti, a tega niso upoštevali. Odnosi v podjetju niso bili človeški. Prihajalo je do groženj, pošiljali so delavce na teren, četudi ne bi smeli,« je dejal Berro. O tej nesreči je le slišal in videl izobešeno črno zastavo pred podjetjem. Zaposleni Jernej Šoemen o nesreči ni vedel ničesar, a je odnose v podjetju ocenil kot zgledne. »Res je, da so zadeve na terenu nepredvidljive, a je vodstvo storilo vse, kar je potrebno,« je dodal. Širčeva zagovornica Mateja Gregorič je predlagala, da sodišče v nadaljevanju pridobi podatke o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja za Berra, saj naj bi bil vzrok zanj njegova nesposobnost.