Sum oškodovanja univerze

Sporno smučanje na Kopah: gostje s Finske šokirani

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
24. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Na včerajšnjo glavno obravnavo je prišel zgolj Boštjan Brumen, saj sta tako Bojana Sovič kot Davor Račič svoj izostanek na sodišču opravičila.

Gabrijel Toplak
Na predobravnavnem naroku se je Brumen izrekel za nedolžnega.
Smučanja oziroma timbildinga se je udeležilo univerzitetno vodstvo skupaj s svojimi partnerji, nekaj zaposlenimi na univerzi in gosti iz Finske.

Na sodišču so včeraj sodili nekdanjemu glavnemu tajniku mariborske univerze Boštjanu Brumnu, zdaj dekanu brežiške fakultete za turizem, in še dvema soobtoženima (direktorici in solastnici projektantskega podjetja Proplus Bojani Sovič ter Davorju Račiču, prokuristu propadlega Uni gostinstva), ki jih obtožnica bremeni oškodovanje univerze. Na zatožni klopi so se znašli zaradi smučanja pri Lukovem domu na Kopah v letih 2009 in 2010, kjer je takrat počitnikovalo vodstvo univerze s partnerji, nekaj zaposlenimi, povabili pa so tudi goste iz Finske.

Plačali naj bi sami

Kot jim očita okrožna državna tožilka Katja Arnuš, naj bi Brumen kot takratni glavni tajnik neupravičeno odobril plačilo računov, s katerimi naj bi si takratni najvišji predstavniki univerze, tudi rektor Ivan Rozman, plačali smučarske počitnice. Obtoženi so se na predobravnavnem naroku izrekli za nedolžne, a Arnuševa vseeno vztraja, da naj bi za plačilo računa prvo leto za nekaj več kot 7000 evrov poskrbel Račič v okviru Uni gostinstva, drugo leto pa naj bi bil Brumen s pomočjo Sovičeve dosegel, da je 6800 evrov na računu prek podjetja Proplus ski plačala univerza. Sicer pa je univerza počitnice, ki so bile ocenjene na dobrih 22.000 evrov, poravnala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del.

Videokonferanca s Finci

Včeraj je pred predsednico senata Vanjo Verdel Kokol sedel zgolj Brumen, medtem ko sta Sovičevo in Račiča njuna zagovornika opravičila, a vseeno soglašala, da se glavna obravnava izvede kljub njuni odsotnosti. Sodišče je prek videokonference kot priče zaslišalo Fince, zaposlene na Univerzi na Laponskem, ki so bili v teh letih gostje tega smučarskega druženja. In ko jih je sodišče s pomočjo finske tolmačke seznanilo, da niso ničesar obtoženi, a jih morajo vendarle vprašati, ali so bili v okviru teh obiskov prejemniki kakršnihkoli premoženjskih koristi, so odgovorili, da so nad takšnimi vprašanji ogorčeni.

Vse v okviru pogodbe

Juka Mekelle je denimo odgovoril, da je bil šokiran že zato, ker je sploh moral na sodišče, potem pa mu postavljajo še takšna vprašanja. Na vprašanje, ali ve, da naj bi tudi sam pridobil 1150,22 evra premoženjske koristi, je dejal: »Obiske z Univerzo v Mariboru smo imeli na podlagi pogodbe o sodelovanju, ki sem jo sam sklenil. V okviru tega smo se obiskovali, tudi izmenjevali profesorje. In določeno je bilo, da obisk plača univerza gostiteljica.«