Mafijski umor

Noč prinesla novo žrtev brutalne mafijske vojne

Ž.K.
3. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Že tri leta divja vojna med dvema najbolj zloglasnima črnogorskima klanoma, žrtve padajo po celotnem Balkanu. Včeraj zvečer je v Beogradu pod streli obležal Davorin Baltić.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Davorina Baltića so včeraj našli mrtvega v njegovem golfu.

Čeprav srbski organi pregona še vedno preiskujejo, kaj natančno se je zgodilo včeraj malce po polnoči na Ulici internacionalnih brigad v beograjskem naselju Vračar, je že jasno, da gre za še enega v seriji brutalnih umorov v vojni med dvema sprtima črnogorskima mafijskima klanoma. Kavaški in Škaljarski klan, ki iz črnogorskega Kotorja nadzorujeta trgovanje z drogo, že tri leta bijeta neusmiljen boj, posledica katerega so trupla, posejana po celotnem Balkanu.

Umrl v avtu

Davorin Baltić, ki so ga včeraj našli prerešetanega v njegovem avtomobilu, naj bi bil po podatkih srbskih medijev član Kavaškega klana, njegovega morilca pa še vedno iščejo. Obračuni Črnogorcev v Beogradu so postali v zadnjem letu precej pogosti, saj se veliko članov obeh klanov v tem mestu skriva pred policijo.

Vojna zaradi droge

Arhiv časopisa Novice Svet24
Igor Božović, eden od vodij Kavaškega klana, naj bi pobegnil v tujino.

Od izbruha vojne, ki naj bi se začela, ker je eden od klanov drugemu izmaknil 300 kilogramov kokaina, je umrlo že več deset ljudi, še več je bilo poškodovanih. Mafijci pri obračunih ne izbirajo sredstev, uporabljajo tako hladno in strelno orožje kot bombe, tuje jim ni niti mučenje. Napadi se vrstijo tako ponoči kot podnevi, na nedolžne žrtve, ki se naključno znajdejo na kraju obračuna, se ne ozirajo. Enega od vodij klanov so napadli celo v zaporu in ga polili z vrelim oljem.

Policaji nemočni

Črnogorska policija je v letu 2017 zaradi brutalnih obračunov izvedla več preiskav in aretacij ter vodje klanov prisilila v beg. V eni izmed racij so zaplenili celo 900 kilogramov droge. Toda kljub povečani aktivnosti policije se obračunavanje ni ustavilo, le preselilo se je izven Črne gore, v kraje, v katere so se skrili kriminalci. Na udaru je predvsem Beograd, pa Novi Sad in celo Dunaj. Člani klanov naj bi se skrivali tudi v Republiki srbski.