Umiral v strašanskih mukah

Fran in Andrej sta Srečka pretepla s kijem, železno grebljico in pestmi

Gabrijel Toplak
27. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Pokojnega naj bi v stanovanju hudo pretepla s kijem, železno grebljico in pestmi, ga zvlekla na stopnišče in poklicala policijo ter policistom dejala, da je smrt posledica padca po stopnicah.

Gabrijel Toplak
Franc Vajda (levi) in Andrej Bagari včeraj na sodišču.

Na ptujskem sodišču se je nadaljevalo sojenje za umor v Dravski ulici na Ptuju, kjer naj bi, tako obtožnica, 4. junija letos 56-letni Franc Vajda in 42-letni Andrej Bagari umorila 64-letnega Srečka Marina.

Padel po stopnicah

Tožilstvo jima očita, da so se med popivanjem hudo sprli, Marina pa naj bi se kasneje v Vajdovem stanovanju lotila s kijem, železno grebljico in pestmi, zato je umiral v strašanskih mukah. Po obdukciji je bilo očitno, da je Marin zadobil okoli 40 poškodb, umrl pa naj bi vsaj dve uri po pretepanju. Policijo je poklical Vajda in dejal, da je Marina mrtvega našel na stopnišču. Preiskovalci, ki v stanovanju niso našli sledi krvavih madežev, pa so prišli do zaključka, da za smrt ni bil usoden padec po stopnicah.

Gabrijel Toplak
Tragedija se je zgodila na Dravski ulici na Ptuju.

Zaradi groženj živel v strahu

Vajda in Bagari se po posvetu z zagovorniki nista želela zagovarjati, je pa pred sodni senat, ki mu predseduje Katja Kolarič, stopil Zlatko Marin, sin pokojnega. Povedal je, da je oče nekaj mesecev pred nesrečnim dogodkom živel v strahu, saj mu je Vajda grozil. »Sprva mu je bilo všeč, da je on upokojeni policist, zato sta se začela družiti. Izvedel sem tudi, da naj bi se grožnje začele pojavljati, ker naj bi policistom povedal, da ima Vajda doma orožje. Rekel sem mu, da se s takšnimi ne sme družiti, saj mi je še dejal, da mu je Vajda povedal, da natančno ve, kaj se je zgodilo s Klincem, ki so ga mrtvega našli v njegovem lokalu,« je dejal Marin in dodal, da se je oče zaklepal v stanovanje, saj se je skrival pred Vajdo, medtem ko Bagarija ni omenjal. Soseda pa naj bi mu povedala, da je slednji čuden človek, ki v pijačo daje prepovedane substance. Hči pokojnega Lidija Marin je imela stike z očetom le na kakšna dva meseca, a ji ni zaupal, s kom natančno se je družil. »Enkrat mi je rekel, se spomnim, da Vajda ni družba zanj. V tistem času je spet začel piti,« je dejala Marinova.

osebni arhiv
Sin pokojnega pravi, da bi se odzval na očetov strah, ki je bil posledica groženj, vendar mu oče ni želel povedati, kar bi morebiti lahko bil vzrok za njegovo stanje.

Gabrijel Toplak
Vajda je imel tudi motor, s katerim sta se z Marinom včasih vozila.