Neodvisna republika

Katalonski parlament glasoval za neodvisnost Katalonije; španski senat potrdil odvzem avtonomije

J.P./STA
27. 10. 2017, 15.53
Posodobljeno: 27. 10. 2017, 17.54
Deli članek:

Katalonski regionalni parlamenta je danes podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano, poroča časnik El Pais.

Profimedia
Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj imata v 135-članskem parlamentu večino 72 glasov.

Predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je prebrala dele vložene resolucije, preden so prisotni poslanci, tudi predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont, po burni razpravi začeli oddajati glasovnice na tajnem glasovanju. Za tovrstno glasovanje so zaprosili predstavniki vladajoče koalicije Junts Pel Si, opozicija pa je temu nasprotovala.

Katalonski premier Carles Puigdemont je Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva. "Smo družba, ki se je vedno odzivala mirno," je dejal v Barceloni. "Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo," je dejal katalonski premier privržencem neodvisnosti pokrajine. "Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili," je po poročanju katalonskih medijev dejal Puigdemont.

Poslanec Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol je poslance vladajoče koalicije obtožil strahopetnosti, češ da želijo tajno glasovanje, da bi se izognili pregonu v skladu s španskim kazenskim zakonikom, poroča spletni medij The Spain Report.

Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave.

Španski senat namreč trenutno razpravlja o uvedbi ukrepov v skladu s 155. členom ustave, ki vladi omogoča odstavitev regionalnih oblasti in izvedbo novih volitev. Po nekaterih navedbah na bi bilo glasovanje okoli 16.30.

Španski senat potrdil odvzem avtonomije Kataloniji

Španski senat je danes potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Za je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji.

Za ukrepe so poleg senatorjev vladajoče Ljudske stranke glasovali tudi opozicijski socialisti in predstavniki desnosredinske liberalne stranke Ciudadanos, medtem ko so bili člani senata iz vrst leve stranke Podemos proti.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya po odločitvi senata lahko ukrepa v Kataloniji v skladu s 155. členom ustave za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Kataloniji.

Med ukrepi, ki naj bi jih sprejele španske oblasti, so odstavitev regionalne vlade in izvedba novih volitev. Španske oblasti bodo predvidoma začele ukrepati že v soboto, ko naj bi bila odločitev senata objavljena v uradnem listu.

Španska vlada se bo sicer danes ob 18. uri sestala na izredni seji in govorila o ukrepih, premier Rajoy pa je prek Twitterja Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo.

Po napovedih bo najprej prišlo do odstavitve katalonskih regionalnih oblasti, katerih pristojnosti naj bi prevzela pristojna španska ministrstva, nato naj bi sledili drugi ukrepi.

Evropska komisija ostaja pri istem stališču

Evropska komisija je po današnji razglasitvi neodvisnosti Katalonije v regionalnem parlamentu sporočila, da nima novega komentarja glede te španske pokrajine. "Nimamo česa dodati k temu, kar smo povedali na rednem opoldanskem brifingu za novinarje," je dejala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Pred tem je na rednem brifingu novinarje napotila na prejšnje komentarje predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je večkrat dejal, da je razprava o katalonski neodvisnosti notranja zadeva Španije.

Stališče, da se z razglasitvijo katalonske neodvisnosti za EU nič ne spreminja, je ponovil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Poudaril je še, da Španija ostaja edini sogovornik. V zapisu na Twitterju je tudi izrazil upanje, da bo španska vlada dala prednost moči argumenta in ne argumentu moči.

Belgijski premier Charles Michel je pozval Madrid in Barcelono k pogovorom. "Politično krizo je mogoče rešiti samo z dialogom," je tvitnil ter pozval k "mirni rešitvi ob spoštovanju nacionalne in mednarodne ureditve".