Guru slovenskega alpinizma

V nesreči pri Laškem umrl legendarni slovenski plezalec

K.M.
8. 10. 2017, 11.45
Posodobljeno: 8. 10. 2017, 19.37
Deli članek:

Smrtno se je ponesrečil med dejavnostjo, ki ji je bil zvest vse svoje življenje. Zanj je bilo usodno plezanje v naselju Harje v bližini Laškega.

http://www.gore-ljudje.net
Franček Knez.

Že včeraj smo poročali o smrtni alpinistični nesreči v bližini Laškega. Zdaj pa je že jasno, da je v njej svoje življenje izgubil Franc Knez, guru slovenskega sodobnega alpinizma, v alpinističnih krogih znan z vzdevkom Franček. Eden največjih plezalcev in alpinistov našega časa, ki je julija dopolnil 62 let. 

Franc Knez opravil več kot 5000 vzponov, med katerimi je preko 700 prvenstvenih. Udeležil se je več alpinističnih odprav s prvenstvenimi vzponi v Ameriki (El Capitan in Fitz Roy - 1983, Cerro Torre in Torre Egger - 1986) in Himalaji (Lhotse - 1981). 

Knez je preplezal tudi mnoge nove smeri v najbolj znanih stenah zahodnih Alp, Dolomitov, predvsem pa v stenah Julijskih Alp, 34 novih smeri je preplezal samo v severni steni Triglava. Leta 1982 je v takrat (in še danes) neverjetnem času šestih ur sam preplezal razvpito severno steno Eigerja, kjer je štiri leta kasneje dodal še novo smer. 

Čeprav nikoli ni silil v ospredje, Franček Knez velja za legendo med plezalci ter za enega največjih slovenskih alpinistov vseh časov. Letu 2009 je v sodelovanju z Založbo Sanje izdal avtobiografsko knjigo Ožarjeni kamen. Viki Grošelj je Franca Kneza označil za "slovensko narodno bogastvo", saj je eden velikanov slovenskega in tudi svetovnega plezanja in alpinizma nanizal toliko vzponov in prvenstvenih smeri, da predstavlja že gromozansko veliko težavo vse te dosežke zgolj preprosto sešteti.