Zgovoren na sodišču

Casiraghi trdi, da je kriv za vsakega ptička, ki pade

Lidija Markelj/Dolenjski list
23. 9. 2017, 20.15
Deli članek:

Stephena Casiraghija, starega znanca sodišč, so policisti iz pripora v Ljubljani prejšnji teden vklenjenega v lisice na rokah in nogah pripeljali v Novo mesto.

Lidija Markelj
Stephena Casiraghija, ki je menda že dvakrat spremenil svoje ime, so na novomeško sodišče iz pripora v Ljubljani pripeljali vklenjenega. Tokrat ga lisice niso nič tiščale.

Znova v lisicah Devetinštiridesetletni Casiraghi je že stari znanec novomeškega okrožnega sodišča. Tokrat mu očitajo kaznivo dejanje napada na uradno osebo. 

Sodnici novomeškega okrožnega sodišča Mojci Hode je Casiraghi že na začetku postopka skočil v besedo: »To ne drži.« In nadaljeval: »Vsi verjamete za vsakega ptiča, ki pade, da sem jaz kriv. Slaba sodnica ste. Zahtevam izločitev vas, sodnega senata in celotnega novomeškega okrožnega sodišča.« Predlagal je tudi izločitev vseh pridobljenih dokazov, številnih listin in prič.

Sodnica je dejala, da bo obtoženčev predlog posredovala v odločanje vrhovnemu sodišču, če dokazi ne bodo izločeni, pa bo seveda prišlo do sojenja v Novem mestu. Sodnica namerava takrat združiti in razsoditi tri zadeve skupaj, vse povezane s Casiraghijevimi izpadi v času prestajanja kazni v zaporu na Dobu – pri eni zadevi naj bi pazniku vrgel v obraz skodelico z mlekom, pri drugi pa je šlo za incident v zvezi z osebnim pregledom v zaporu, ko se je tudi spravil na paznika.

Pred štirimi leti

»Če v nekoga pljuneš, to ne more biti kaznivo dejanje, kvečjemu prekršek,« meni Casiraghi. Zoper enega od pravosodnih policistov je vložil zasebno tožbo, a je bila zavržena.

Tokratno očitano kaznivo dejanje se nanaša na dogodek z dne 26. novembra 2013, ko se je Casiraghi zapletel v konflikt s pravosodnima policistoma, ki sta ga s službenim vozilom pripeljala iz Maribora v dolenjski zapor na Dob. Obtožba mu očita, da se je na policista najprej spravil z žaljivkami, kot so: »Kaj je, pičke dolenjske, smradi, nabijam vas na kurac.« Manjkale niso niti grožnje: »Boste videli, kaj bo, ko bom prišel ven, takrat bom z vami še uredil stvari.« Enemu od policistov je zabrusil, da mu bo zbil nasmešek z ustnic, oba policista pa je tudi pljuval – enemu celo v obraz. Zaradi preiskav možnih infekcij sta bila dva paznika nekaj časa na bolniškem dopustu.

Casiraghi je povedal, da je bil za ta incident pravzaprav izzvan, krivo pa naj bi bilo »grdo, zlonamerno, ponižujoče, nedopustno, nezakonito in protiustavno dejanje pravosodnega policista, ko mi je preveč zategnil lisice na nogah. To mi je povzročilo hude bolečine, zaradi česar sem se počutil ogroženega. Gre za mučenje z lisicami. To je bil sprožilni element, da sem se razburil. Očitano dejanje ni posledica mojega ravnanja, ampak nezakonitega ravnanja pravosodnega policista. Prekoračil je svoja pooblastila, zlorabil svoj položaj in posledično so vsi dokazi pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin. To se lahko zgodi vsakemu posamezniku.«

Toži državo 

Casiraghi je še poudaril, da je bil na Dobu protipravno zaprt od 6. septembra lani do 9. marca letos, vrhovno sodišče pa je to sodbo razveljavilo in mu dalo prav, tako da je bil izpuščen. Zato zdaj toži državo za sedem mesecev nezakonitega zapora in očitno računa, da bo kaj zaslužil.