Napoved Dušana Kaplana

Ljudske modrosti: vklenjeni bomo v sneg

U.K. / D.K,
23. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Včeraj ob 16.21 se je uradno začela jesen, in čeprav smo imeli v zadnjih tednih bolj klavrno vreme, so obeti za naslednjih nekaj dni precej boljši. Kaj nas čaka v letošnji jeseni in prihajajoči zimi, pa smo povprašali legendarnega Dušana Kaplana.

Dreamstime
29. septembra bomo izvedeli, ali bomo imeli bel božič.

Marko Vavpotič
Prvo napoved vremena je dal Dušan za prijatelja, ki je organiziral gasilsko veselico.

Dušana Kaplana sicer najbolje poznamo po njegovih vremenskih napovedih, a ima sam sebe bolj za zbiralca slovenske pregovorne dediščine. Seveda pa ima največkrat prav tudi glede vremena. Dušan je avtor zdaj že slavne Bloške pratike, ki s pomočjo starih modrosti napoveduje vreme. Kot pravi Dušan, je bilo vreme v preteklosti (no, tudi danes ni nič drugače) za ljudi s podeželja življenjskega pomena. Morali so ga napovedovati, morali so se nanj zanašati, saj bi drugače stradali, in tako so nastale ljudske vremenske modrosti, pregovori, ki v veliko primerih še vedno držijo. Seveda je v zadnjih desetletjih vreme precej spremenilo globalno segrevanje, a iz pregovorov lahko še vedno potegnemo učinkovite napovedi. In prav zato smo Dušana povprašali, kakšno vreme nas čaka to jesen in zimo.

Kakšna bo jesen?

Od kod se je vzelo tako vroče poletje, kot smo ga bili deležni letos, in kaj je bil vzrok tako skromnih padavin kot že dolgo ne? Pa nenadne viharne ure s točo, zmrzal v aprilu? Suho poletje letos je nakazal že Gal (15. 10.) lani. Tudi dnevi od Lucije (12. 12.) do božiča so bili brez padavin in dokaj hladni. »Dnevi od Lucije do božiča vreme vseh mesecev napovedo.« Nekaj malega snega je padlo dan pred božičem, na božič pa je bilo mrzlo. Se spomnite? Lucijin dan kaže vreme januarja, naslednji dan (13. 12.) vreme februarja in tako do 24. 12., ko ta dan kaže vreme za december. Vsi ti suhi dnevi so kazali na sušno poletje. Spomladi je tako napoved poletja potrdil še Urban (25. 5.) »Če se Urbanu zahoče, bo poletje suho in vroče.« Napoved dolgega sušnega obdobja in dolgega vročega poletja se je v celoti izpolnila.

Dreamstime
Jesen bo po Dušanovem mnenju relativno lepa nekje do 18. oktobra.

Ne kaže dobro

In kako bo naprej? Kot kažejo ljudske izkušnje, bo toplo in lepo še vsaj tja do mlaja v oktobru (19. 10.). Lovrenc (10. 9.) in Jernej (24. 8.) sta bila vroča in suha, lepa kot redkokdaj. »Lovrenc in Jernej lepa, lepa se jesen obeta.« Obeta se nam lepa jesen. Vsaj večji del septembra in oktobra. In še: »Kakor zadnji dan avgusta vremeni, tako se celo jesen drži.« Na zadnji dan avgusta smo imeli oblačno in pusto vreme. Tudi prvi šolski dan (Tilen) je bil slab. »Kakršno bo vreme na Ilijo kazalo, bo ves mesec ostalo.« Deževalo je, popoldne se je sicer zvedrilo, vendar je bilo dokaj sveže. Po vročih poletnih mesecih je bilo tako vreme dobrodošlo, vendar je pokazalo, da vseeno september ne bo tako krasen, kot so napovedovali Lovrenc, veliki šmaren in Jernej. Ja, vse že ne more biti po našem okusu.

Pozorni moramo biti na ...

Po prvih spremenljivih dneh v začetku septembra bo toplo, vmes celo vroče. Ščip (6. 9.) pogosto povleče vreme tja do mlaja v septembru (20. 9.). Mlaj rad prenese tako vreme še kakšnih pet dni naprej. Ob prvem krajcu (29. 9.) bo še kakšen dan hladen in moker, potem pa se bo spet ogrelo precej čez dvajset stopinj. Lahko bomo uživali v prijetnih jesenskih dnevih tja do Luke (18. 10.).
Na katere dneve bomo pozorni v septembru? Najprej imamo Matevža (21. 9.), ki pravi: »Če je Matevž vedren, bo prijetna jesen.« Mavricij (22. 9.) nam pove nekaj o zimskih vetrovih. Takole pravi: »Če na Mavricija sonce sije, pozimi huda zima brije.« In še Mihael (29. 9.). Kakšno zimo obeta? »Če Mihael v želodu leži, obilno s snegom božič gnoji.«; »Če na Mihaelovo dežuje, nadejaj se zime voljne, če pa nebes razjasnjuje, boj se zime prav trde.«; »Mihaela, če grmi, viharjev pozimi veliko buči.« Še tole si zapomnimo: kakršen september, takšen sušec (marec). Dan pred mlajem v oktobru, ko goduje Luka (18. 10.), pa nam bo letos že prinesel prve snežinke. Celo v dolino. »Vlažen, mrzel Luka, kmalu sneg prikuka.«

Kaj pa nas čaka prihajajočo zimo? 

Izkušnje iz ljudskega izročila so pogosto vezane na nasprotja. Huda zima, vroče poletje; topla jesen, pozna pomlad ... Doslej so se dobro izkazale tudi te izkušnje.

Vreme v juniju kaže na vremenske obete v decembru. Ste si zapomnili, kakšno je bilo vreme letos? Letos je bil junij dokaj suh in vroč. Bilo je sicer nekaj ploh in neviht, vendar kakšnega posebnega vremenskega dogajanja ni bilo. Taki so junijski obeti za letošnji december. Podobno kaže za januar. Vreme v tem mesecu je napovedal julij. Suh, vroč, skoraj brez padavin. Tako, zdaj že lahko veste, kako bo februarja. Tako kot letos v avgustu. Znanilci zime so pravi poletni svetniki. Aleš (17. 7.) pravi takole: »Aleš soparen in suh, pripravi si za zimo topel kožuh.« Letos je bil ta dan res vroč in suh. Prav tako Marjeta (20. 7.). Pasji dnevi so bili res prav pasje vroči. Potem smo čakali, kaj bo prinesel Jakob (25. 7.). Ta dan je bilo čudno vreme. Zjutraj megleno po rahlem dežju, potem kislo, popoldne pa vroče in soparno. Kaj pa obeta Jakob? »Kakor Jakob dopoldne vremeni, tako bo vreme pred božičem, in kakor popoldne bo, tako bo na božični dan.« In še: »Če je Jakob lep, bo božič mrzel, a obilna jesen.« Tudi veliki šmaren se ni izneveril vročemu poletnemu vremenu. Pa poglejmo, kaj obeta za to zimo Peter (30. 7.). Bilo je vroče. Obeti? Hladna in snežena zima, za božič pa sneg.