ČRNI SCENARIJ

Nista dirkala; je 22-letnik sam kriv za svojo smrt?

mr
22. 4. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje 26-letnemu Elbasanu Destaniju in leto starejšemu Arditu Ademiju, ki sta obtožena nevarne vožnje v cestnem prometu, katere posledica je bila smrt 22-letnega Jordana Latasa.

CPV Domžale
Tragična nesreča se je zgodila 13. septembra 2014 okoli 15.40 na Papirniški cesti na Viru pri Domžalah.

Nesreča se je zgodila 13. septembra predlani okoli 15.40 na Viru pri Domžalah. Po navedbah tožilca Marka Godca sta Elbasan Destani in Ardit Ademi vsak v svojem audiju vozila po Papirniški cesti od Bukovčeve ulice proti Količevemu s hitrostjo okoli 165 kilometrov na uro oziroma 115 kilometrov na uro več, kot je v naselju dovoljeno.

165 km/h naj bi v kritičnem trenutku v naselju dirjala obtoženca, obramba pa trdi, da precej manj ...

Tožilstvo trdi, da sta tekmovala, kdo bo hitrejši, in vozila vštric. Ademi je vozil po desni, Destani pa ga je po levi poskušal prehiteti, ko je prišlo do silovitega trčenja med Destanijem in Latasom v hondi; slednji se je s parkirišča nasproti trgovine Tuš vključeval na prednostno Papirniško cesto. Honda je po trčenju zadela v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo ter obstala povsem zverižena na cesti, Latasa pa je vrglo iz vozila in je dobil tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.

Destani trdi, da je vozil za Ademijem

Obtožena, oba se branita s prostosti, sta včeraj podala svoj zagovor. Najprej je pred sodnico Dejo Kozjek stopil Destani, ki se je v preiskavi branil z molkom. Pojasnil je, da je kritičnega dne delal nočno, zjutraj pa je šel na kavo v lokal pri nogometnem igrišču na Viru. Tam je pogledal neko nogometno tekmo, spil kavo in se namenil do očeta. Na parkirišču je naključno zapeljal za audijem, ki ga je vozil Ademi, ki je bil istočasno v lokalu s svojo družbo, oba pa se sicer na videz poznata zaradi igranja nogometa za Radomlje. Destani trdi, da je bila cesta bolj kot ne prazna in da je ves čas vozil za Ademijem. Slednjega je naenkrat začelo zanašati, zato se mu je poskušal umakniti oziroma ga prehiteti, ko je prišlo do silovitega trčenja.

Ademi trdi, da je vozil 80 km/h

Ademi je vztrajal pri povedanem v preiskavi, in sicer da se je tistega dne odpravil na nogometno tekmo, ki pa je bila zaradi razmočenega igrišča, saj je deževalo dan prej, odpovedana, zato sta s prijateljem odšla v lokal, od tam pa sta se odpravila proti domu. Ademi je po lastnih navedbah vozil okrog 80 kilometrov na uro, Destanijev avto pa je tik pred nesrečo videl v vzvratnem ogledalu. Vendar je pozornost preusmeril na voznika honde, ki je pred njim tako bliskovito speljeval, da mu je spodkopavalo kolesa. I je dejal. Ademi je še poudaril, da zaradi njegove vožnje ni prišlo do prometne nesreče, na kar je sicer še pred branjem obtožnice opozarjal njegov zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak.

Zgolj prekršek, ne pa kaznivo dejanje?

Jelenič Novak je namreč poudaril, da se obtožencema očita malomarnostno kaznivo dejanje ter da med Latasovo smrtjo in Ademijevim ravnanjem ni nobene vzročne zveze. »Tudi če je Ademi vozil prehitro, je storil le prekršek in ni izpolnil znakov očitanega mu kaznivega dejanja. S svojim ravnanjem ni neposredno ogrozil Latasovega življenja. Oškodovanec je ravno zapeljal mimo na svojo polovico cestišča, in če je kdo ogrožal varnost, je to storil oškodovanec, ki je z neprednostne ceste zavijal na prednostno. Vozili Ademija in oškodovanca sploh nista bili v neposrednem stiku,« je med drugim poudaril Ademijev odvetnik in še, da gre za poseben primer, ki ni bil pogosto predmet sodnih obravnav.

Priča »dirko« spremljala z balkona

Oba obtoženca sta zanikala, da bi tekmovala, tudi ko jima je tožilec Godec predstavil nekatere obremenjujoče izjave iz preiskave. Ena od prič je namreč povedala, da sta jo prehitela dva črna audija, ki sta nato vozila vzporedno do trčenja. Druga pa je dogajanje spremljala z balkona in tudi ta trdi, da sta audija do nesreče vozila vzporedno. Kakorkoli. Sojenje se bo z zasliševanjem prič nadaljevalo 23. julija. Do takrat bo sodišče na predlog Ademijeve obrambe opravilo poizvedbe, kakšne so bile zmožnosti ocenjevanja prometnega položaja pri pokojniku v kritičnem trenutku, saj je obdukcija pokazala, da je imel Latas v krvi THC oziroma, da je kadil marihuano.

(mr, foto: CPV Domžale)