Usklajevanje

Kdaj do višjih pokojnin in regresa?

žk
22. 4. 2017, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub temu, da je obdobje finančne krize po vseh statističnih kazalnikih končano pa za pokojnine še vedno velja zloglasni ZUJF, zaradi česar se pokojnine višajo počasneje.

STA
O premoženjskem stanju upokojencev in o usklajevanju pokojnin so govorili tudi na predvčerajšnjem svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je starostnih upokojencev približno 440.000. Prejemnikov starostnih pokojnin s pokojnino do 500 evrov je bilo februarja skupno približno 98.200. Povprečna starostna neto pokojnina brez sorazmernih delov in delnih pokojnin je znašala približno 700 evrov, in sicer za moške približno 750 evrov, za ženske pa približno 660 evrov.

Od 2010 v mirovanju

Pokojnine so od leta 2010 doživele vsega tri uskladitve: 0,4, 0,7% in nazadnje 1,15 odstotno.

Pokojnine se vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, ker so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon in proračunski dokumenti. Po napovedih predsednika DeSUS in zunanjega ministra Karla Erjavca pa zakon za uravnoteženje javnih financ za upokojence prihodnje leto ne bo več veljal, tako da se bodo pokojnine usklajevale glede na sistemski zakon. Prav tako omejitve iz varčevalnega zakona po njegovih besedah ne bodo več veljale pri izplačilu letnega dodatka za upokojence.

Več kot 5.000 podpisov

A predstavniki stranke Zavezništvo so v sredo odnesli v Državni zbor več kot 5700 podpisov podpore k predlogu novele varčevalnega zakona, ki ga je februarja vložila predsednica stranke in poslanka NP Alenka Bratušek in po katerem bi se pokojnine spet usklajevale po sistemskem zakonu že letos. "Upokojenci so si sami zaslužili svoje pokojnine," je v izjavi pred vložitvijo 5733 zbranih podpisov poudaril namestnik predsednika sveta stranke Zavezništvo Jerko Čehovin. "Od koalicije pričakujemo, da bo upoštevala voljo ljudi," je dejal. Pri vlaganju zakonskega predloga imajo po njegovih besedah tudi podporo Zveze društev upokojencev Slovenije.

Pritisk na koalicijo

Bratuškova je tedaj spomnila, da so predlogu novele, ki so ga vložili prvič, manjkali podpisi DeSUS in SMC. Izrazila je prepričanje, da bodo zbrani podpisi dovolj velik pritisk tudi na omenjeni stranki in bodo upokojencem že letos dali, kar jim pripada po sistemskem zakonu. Spomnila je na dobre ekonomske kazalce, kar po njenem mnenju kaže, da so predlogi za odpravo ukrepov več kot upravičeni.