Vredno razmisleka

Kako privarčevati tudi z vodo in elektriko?

zf
22. 4. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gospodinjstva v Sloveniji so veliki porabniki vode, saj je stočimo skoraj toliko, kot je porabi vsa industrija, kmetijstvo in druge gospodarske dejavnosti skupaj.

Profimedia
Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu izgubi okoli 220 litrov vode.

Hrana, ki je kuhana v manjši količini vode, je praviloma okusnejša. Naj bo vode le toliko, da bo hrana z njo pokrita.

Veliko vode še vedno odteče v odtok po nepotrebnem in zaradi napak, ki se nam zdijo nepomembne. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu izgubi okoli 220 litrov vode. Puščajoči kotliček za splakovanje straniščne školjke pa lahko v enem mesecu zapravi tudi do 15 kubičnih metrov vode. Če imate tak kotliček doma, ga zamenjajte in izberite takšnega, ki ima dve stopnji splakovanja z manj in več vode, tako boste porabo zmanjšali do 30 odstotkov. Za umivanje uporabljajte prho, saj je poraba trikrat manjša kot pri kopanju, količino vode, ki priteče iz pipe, uporabljajte glede na dejanske potrebe.

Največ energije za razstvetljavo

Če imate v svojih domovih še vedno navadne žarnice, jih zamenjajte z varčnimi. 

V gospodinjstvu še vedno preveč električne energije porabljamo za razsvetljavo, ki je velikokrat nepotrebna. Zato, kjer se le da, izkoristite naravno svetlobo, ki je tudi očem precej bolj prijazna od umetne, obenem pa je brezplačna. Pisalno mizo in delovne površine zato postavite čim bližje oknu. Zavese na oknih pa naj bodo tanke in prosojne. Težavam z odvečno svetlobo se boste izognili s senčili. Če imate v svojih domovih še vedno navadne žarnice, jih zamenjajte z varčnimi, saj imajo navadne žarnice zelo majhen svetlobni izkoristek. Sicer pa še vedno velja, da je najbolj varčna ugasnjena svetilka, zato luči redno ugašajte. K varčevanju pa bo odlično pripomogla tudi pravilna razporeditev svetil. Imejte jih tam, kjer jih zares potrebujete.