TUDI DISKOTEKA

Priljubljeni gostinski lokal pogorel do tal

Gabrijel Toplak
22. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pogorišče na Meljskem hribu, ki so ga včeraj pregledovali policisti in kriminalisti, je pritegnilo radovednost številnih posameznikov in sosedov, ki jih je ponoči prebudilo glasno pokanje

Facebook
Ognjeni zublji so bili ponoči zelo visoki.

Parkirišče precej priljubljenega lokala Ribičija na Meljskem hribu v Mariboru je bilo v noči na petek zasedeno kot že dolgo ne. Vendar tokrat ne zaradi obiskovalcev lokala, ampak so bila na njem parkirana gasilska vozila.

Nihče ni bil poškodovan

Arhiv Svet24
Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor

Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor, je povedal, da je uro pred polnočjozagorel znan gostinski lokal in v velikosti okoli 50 krat 50 metrov zgorel v celoti. »Po prvih ocenah je nastalo za okoli 500.000 evrov materialne škode. Požar so pogasili gasilci, nihče ni bil poškodovan, niti ni bilo nikogar v objektu. Kraj požara si bodo ogledali kriminalisti in policisti,« je dejal Šadl. Požarišče so si včeraj ogledovali številni, tudi sosedje so prišli in povedali, da so jih ognjeni zublji prebudili in pošteno prestrašili. »Spala sem in naenkrat zaslišala glasno pokanje. Pogledala sem skozi okno in pomislila, da gori drevo ob cesti. Plameni so švigali visoko v zrak, zato sploh nisem pomislila, da bi lahko gorela Ribičija, ki je precej nižje od naše hiše,« se je dogodka spominjala bližnja soseda.

Nezadovoljen z delom gasilcev

Gabrijel Toplak
Lastnik Zlatko Horvat (levi) včeraj pred lokalom med pogovorom s sosedom.

Lastnik Zlatko Horvat je bil včeraj precej kritičen do dela gasilcev. »Priznam, bili so zelo hitro na prizorišču, vendar organizacijsko jih ne morem pohvaliti. Po moji oceni bi glede na to, kako hitro so bili tukaj, lahko preprečili veliko škode, a se je hitro zalomilo, ko jim je zmanjkalo vode. V bližini ni hidrantov, zato so vodo vozili z nekaj kilometrov oddaljenega območja, kjer je podjetje Intes. To je trajalo in trajalo, pa tudi preden so pripeljali črpalke. Priskočili smo jim na pomoč in jih sami s štirikolesnikom spravili do ribnika, kjer so črpali vodo,« je poudaril Horvat in dodal, da je bilo precej boleče, ko je opazoval gasilce, ki so požar samo gledali in niso mogli ukrepati. Požar je sicer prvaopazila njegova partnerica, saj stanujeta v neposredni bližini.

Plameni švigali skozi streho

Gabrijel Toplak
Po naši oceni je šlo za zahtevnejši požar, je povedal Primož Osojnik.

Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, sicer tudi vodja intervencije, je dejal, da je bila ob njihovem prihodu v ognju že več kot polovica objekta, zato so začeli posredovati v tistem delu, ki ga ogenj še ni povsem zajel. »Po naši oceni je šlo za zahtevnejši požar, glede na njegov obseg in hitro širjenje. Bil pa je dokaj pozno javljen in najverjetneje tudi opažen, saj smo bili poklicni gasilci prvi na kraju požara. Del objekta je bil torej povsem v ognju že pred našim prihodom, plameni so švigali skozi streho in objekta v takšnem stanju skoraj ni mogoče več rešiti,« je razložil Osojnik in dodal, da bi v primeru močnejšega vetra obstajala nevarnost, da bi se ogenj razširil na sosednji stanovanjski objekt. Na Horvatove očitke je odgovoril: »Drži, da smo imeli nekaj težav z vodo, ker tam ni hidrantnega omrežja. To smo sicer rešili s prenosnimi črpalkami in cisternami, saj smo vodo dovažali z območja nekdanjega podjetja Vesna. To je potekalo razmeroma hitro, saj smo ga pogasili že ob 1. uri ponoči, ob 3. uri pa v celoti in do jutra organizirali še požarno stražo.« Dodal je, da so bile v gorečem objektu temperature okoli 600 oziroma 700 stopinj, ki jih ne zdrži nobena obleka.