Smrtonosni sestop

"Dragi Boris, počivaj v miru, v naših srcih boš ostal v lepem spominu"

mv
4. 4. 2017, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Julijske Alpe so bile zadnji kraj, ki ga je obiskal planinec in prostovoljni gasilec Boris Heričko. Smrtno se je ponesrečil pri sestopu s Triglava.

PGD Kamnica
Boris Heričko na vrhu Evrope, ko je pred leti osvojil Mont Blanc.

Devetinštiridesetletni Boris Heričko, sicer ljubitelj gora in član PGD Kamnica, je v soboto sestopal s Triglava. Nekaj minut pred trinajsto uro je na spodnjem delu Malega Triglava, kjer se sestopa proti Kredarici, prišel do prečke s klini, tam pa mu je sreča obrnila hrbet. S Policijske uprave Kranj so sporočili, da vse okoliščine kažejo na gorsko nesrečo. Kot je povedal tiskovni predstavnik Bojan Kos, se je »na poti v Snežno konto pod Malim Triglavom smrtno ponesrečil planinec zaradi hujšega padca v globino z zelo zahtevne poti«. 

Kljub ustrezni zimski gorski opremi je bil padec prehud.

Padel dvesto metrov globoko

Po naših informacijah je Borisu po vsej verjetnosti spodrsnilo. Jože Martinjak iz Gorsko reševalne službe Mojstrana je dejal, da je ponesrečenec padel približno petdeset metrov čez steno in nato še po snežnem pobočju. »Padel je približno dvesto metrov globoko, usodne pa so bile skale, ob katere je med zdrsom večkrat trčil.« Tako policisti kot reševalci so povedali, da je devetinštiridesetletni planinec imel odlično zimsko opremo za gibanje v gorah, vendar ga ta ni mogla obvarovati pred globokim padcem in skalami, ki so posejane po pobočju. Hudo nesrečo je opazil meteorolog s Kredarice, ki je prvi prispel do ponesrečenca in takoj ugotovil, da mu ni več pomoči. Po obvestilu o nesreči je posredovalo osem gorskih reševalcev s postaje GRS Mojstrana, z zdravnikom, posadko in helikopterjem Slovenske vojske, ki so pokojnega planinca s kraja nesreče na nadmorski višini 2400 metrov prepeljali v Mojstrano, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

arhiv
Boris je v gorah posnel nekaj čudovitih fotografij.

Gora vzela gasilca, ki jo je ljubil

Borisov smrtonosni sestop s Triglava je hudo prizadel njegove svojce, prijatelje in sodelavce. V PGD Kamnica so dejali, da žalujejo vsi, saj so izgubili prijatelja in člana. »Gora vzela dobrega gasilca, ki jo je ljubil. Dragi Boris, počivaj v miru, v naših srcih boš ostal v lepem spominu,« so zapisali na spletnem profilu društva.

arhiv
Padajočega planinca je opazil meteorolog s Kredarice in takoj priskočil na pomoč.