Obsodba

Za streljanje na policista dve leti in dva meseca zapora

M.K./STA
25. 3. 2017, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mariborsko okrožno sodišče je Siniši Franku, ki je lani med hišno preiskavo streljal na policista, prisodilo dve leti in dva meseca zaporne kazni.

Gabrijel Toplak
Siniša Frank je na sodišču povedal, da dejanje globoko obžaluje.

Frank je bi obsojen zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, preprodaje prepovedanih drog in nelegalnega posedovanja orožja, sta poročala časnika Delo in Večer.

Tožilka Mateja Artenjak je v sklepnem govoru poudarila, da je bilo v sojenju dokazano, da je Frank policistom preprečil uradno dejanje, potem ko je sredi lanskega leta med hišno preiskavo zračno pištolo najprej usmeril v policista, zatem pa izstrelil še naboj. "Obtoženi je sprožil z jasnim namenom, da policista zadane," je sodišču razlagala tožilka.

Zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi je zanj predlagala kazen 18 mesecev zapora, skupaj z obsodbo zaradi posesti prepovedanih drog in orožja pa naj bi enotna kazen znašala tri leta zapora.

Izrečena kazen je bila nekoliko nižja, pri izreku kazni pa je sodišče upoštevalo okoliščini, da obtoženi v preteklosti še ni bil obsojen, pa tudi oceno izvedencev, da je bila v času kaznivega dejanja Frankova sposobnost razumeti pomen dejanja in obvladati svoje ravnanje zmanjšana.

Njegov zagovornik Rok Keršič je po izreku sodbe v petek dejal, da se mu zdi višina kazni pretirana, zato razmišlja o pritožbi. "Šlo je za dejanje v afektu, s katerim ni mogel preprečiti uradnega dejanja. Po strelu je položil pištolo na tla," je dejal v zagovor svojega klienta.

Med preiskavo so pri obsojenem sicer kriminalisti zasegli 23 sadik indijske konoplje, 400 gramov posušenih vršičkov in več kosov kratkocevnega orožja.