Nevarna "paradajzerica"

7-letnik stopil na bombo; šrapneli mu še vedno ogrožajo življenje

S.R.
13. 3. 2017, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bosanska policija je odkrila vzrok sobotne eksplozije v Mostarju, v kateri sta hude poškodbe utrpela 7-letni deček in njegova 38-letna mati. Za nesrečno naj bi bila kriva ročna bomba iz druge svetovne vojne.

www.esercito.difesa.it/Wikipedia
Paradajzerica SRCM, ki v eni izmed izvedb ni značilne živordeče barve.

7-letnik je v soboto s svojo mamo Snježano Mandraković v bližini Mostarja nabiral šparglje. Ko je v nekem nesrečnem trenutku stekel proti njej, je stopil na ročno bombo, ta pa je po nekaj sekundah eksplodirala.

Paradajzerica je podomačeno ime italijanskih ofenzivnih ročnih bomb značilne rdeče-oranžne barve, ki so bile v Italijansko vojsko uvedene leta 1935. Zaradi dveh varoval, ki se pogosto ne sprožijo so te granate po več letih lahko še vedno zelo nevarne!

Sunek eksplozije je bil tak silovit, da je nesrečnega dečka vrglo več metrov v zrak, po okolici pa so se razleteli kosi njegovih raztrganih oblačil. Obležala je tudi njegova mati, na pomoč pa je iz zgolj 20 metrov oddaljenega doma pritekel oče Zoran, ki je najprej zagrabil svojega okrvavljenega sina.

Kljub grozljivemu prizoru, kjer so po okolici ležali razstreseni kosi oblačil, tla pa so bila prekrita s krvjo, so dečkovi vitalni organi ostali nepoškodovani. Deček, ki še vedno leži bolnišnici, je utrpel rane po vsem telesu, pri čemer mu zdravniki niso uspeli odstraniti vseh šrapnelov, ki mu še vedno ogrožajo življenje. Ker mora biti v popolnem mirovanju, so ga povili v mavec. Njegova mati je med eksplozijo utrpela poškodbe nog. Sicer tudi njej niso uspeli odstraniti vseh šrapnelov, ker pa ti niso življenjsko ogrožajoči in ker se lahko premika, so se odločili, da je v bolnišnici ne bodo zadrževali.

Družina na tem mestu šparglje povsem brezskrbno nabira že več let, ljudje pa se sprašujejo, kako je mogoče, da se je ročna bomba Breda M35, imenovana tudi »paradajzerica«, ki se je uporabljala predvsem v drugi svetovni vojni, znašla v neposredni bližini družinskega doma te šestčlanske družine.