Pred (ne)zaupnico

Čebašnik-Travnikova: O nespodobnih predlogih bi lahko napisala knjigo

T.L.
13. 3. 2017, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred glasovanjem o (ne)zaupnici je v pismu nagovorila članstvo in med drugim zapisala, da ji niso dovolili, da bi si določila minimalno plačo.

Bobo
Zdenka Čebašek-Travnik je pred glasovanje članstvu pisala pismo.

V sredo bo jasno, ali bo Zdenka Čebašek-Travnik tudi v prihodnje predsednica Zdraviške zbornice Slovenije (ZZS), ko bo potekalo glasovanje o (ne)zaupnici. Skupščinski svet ZZS je sicer skupščino, na kateri bo Čebašek Travnikova, kot obljublja, spregovorila odkrito in transparentno, zaprl za medije, glasovanje pa bo tajno.  

To je med drugim v pismu članom in članicam zbornice zapisala novoizvoljena predsednica, ki se je v nemilosti znašla po eni strni zaradi višine zahtevane plače, samam pa trdi, da se je gonja proti njej začela zaradi sprememb, ki jih želi uvesti.

Na začetku pisma je zapisala, "upam, da to ni moje zadnje pismo vam, članicam in članom naše zbornice, čeprav se tisti, ki so najbolj motivirani za moj odhod, hvalijo, da so poslanci prešteti in je predčasna razrešitev na skupščini to sredo že lep čas dogovorjena."

Dobivala nespodobne predloge

Nadaljevala je s tem, da verjame v avtonomijo zdravnikov in zobozdravnikov, v pravico, da izrazijo voljo na volitvah in da je ta volja spoštovana. 

"Hkrati verjamem v pravico demokratično izvoljenega vodstva, da lahko uresniči svoj program in zaveze, ki so bile dane članstvu. Če ni tako, potem povejmo zdravnikom in zobozdravnikom, da so volitve farsa in da je vseeno, kaj obkrožijo na glasovalnem lističu, saj bo skupščina devetdesetih poslancev po potrebi revidirala odločitev več tisoč zdravnikov. Kot stvari stojijo sedaj, je mogoče na ta način povoziti demokratične volitve vsakič, ko predsednik ne bo dovolj poslušen ali všečen. O nespodobnih predlogih v teh dneh na temo, 'kako naj predsednica ravna in odloča, pa se bomo morda dogovorili za podporo,' bi lahko napisala knjigo in zapolnila vse medijske strani. Vendar nisem človek, ki bi sprejemal tovrstne 'kompromise' na škodo članstva ali pral umazano perilo v javnosti. Če mi bo dano, bom uredila stvari znotraj naše hiše," je v pismu članstvu, ki je objavljen na spletni strani ZZS, zapisala predsednica.

Ustavila izplačevanja izbrancev

Nadaljevala je, da je prvi dan povedala, da bo zbornica pod njenim vodstvom "v službi zdravnikov in zobozdravnikov in da za druge interese ne bo prostora". Dodala je, da je nemudoma ustavila neutemeljena izplačila, rente, ki so si jih posamezniki lepo pripravili zase na račun zdravnikov in zobozdravnikov.

"Imela sem priložnost videti, kako v zdravniško zbornico priteka denar in kam odteka, kakšne pogodbe je zbornica sklepala v preteklosti in še kaj. Stvari sem začela urejati takoj. Zato - in ne zaradi plače - sem bila nemudoma deležna afere, ki naj bi trasirala pot predčasni razrešitvi," je prepričana Čebašek-Travnikova.

Ponovila je besede s tiskovne konference, ki jo je imela minuli teden, in sicer, da je prišla na zbornico delat in ne po plačo, ki si je ni izbrala in določila sama. Da so višino določili in potrdili člani skupščinskega sveta in je enaka plači predhodnika, t.j. 8.000 € bruto ali dobrih 4200 evro neto za polno delovno obveznost, "ki pa noben dan ne traja le osem ur".

Ni si mogla določiti minimalne plače

Čebašek-Travnikova je prepričana, da če bi se volitve iztekle drugače, se o višini plače sploh ne bi pogovarjali, saj doslej ni bila sporna. "Moja pa je postala kamen spotike drugi dan mandata. Mimogrede, ko sem predlagala, da bi do sprejema pravilnika in ureditve plačnih razmerij funkcionarjev, ki ga je zbornica doslej 25 let zaman čakala, prejemala minimalno plačo, dokler ne preverimo, kakšna je resnična volja članstva, s tem predlogom nisem uspela. Toliko o tem, da si lahko sama določim plačo. Niti minimalne ne."

O služenju z zbornico in iskanju "sočnih" informacij

Njeni nasprotniki zdaj želijo nazaj svojo 'staro' zbornico, "ki jim je dobesedno lepo služila" in še vedno iščejo 'razloge' za predčasno razrešitev.

"Skupščina lahko predčasno razreši predsednika, če ta deluje v nasprotju s statutom in sklepi skupščine. Kako bodo poslanci utemeljili morebitno razrešitev, do danes – dva dni pred skupščino – ne vem. Sama namreč nisem kršila določb statuta, nisem delovala v nasprotju s statutom in sklepi skupščine, nisem kršila kodeksa zdravniške etike, prav tako nisem delovala zoper dobro ime zbornice. Izglasovana predčasna razrešitev brez utemeljenega razloga in še preden se je mandat dobro začel, pa bi pomenila kršitev statuta. S svojo ekipo in ob pomoči zaposlenih sem delala noč in dan, da zbornico vrnemo zdravnikom in zobozdravnikom. Ob tem pa so moji nasprotniki na najbolj zavržene načine napadali mene in mojo ekipo in s tem tudi zdravniško zbornico, ne oziraje se na to, da zbornici in zdravnikom in zobozdravnikom jemljejo ugled, avtonomijo in prihodnost. Še vedno hodijo od člana do člana moje ekipe, zlasti do tistih, ki so se takoj na začetku poslovili in jih spodbujajo, naj v javnosti ali na skupščini povedo kaj 'sočnega' o meni, odstopijo osebno korespondenco in podobno. Žalostno in nevredno zdravniškega in zobozdravniškega stanu in poslanstva. Posledice bomo vsi skupaj še dolgo občutili in odpravljali. Zdravniki in zobozdravniki smo očitno lahka tarča vseh, ki nas poskušajo deliti. Upam, da bo kmalu dozorelo spoznanje, da je v enotnosti, povezanosti in spoštovanju naša moč. Takrat bomo zares močni. Lahko pa smo močni in enotni že danes," je v pismu, ki bo morda tudi zadnje, zapisala Zdenka čebašek-Travnik.