Ostali le goli zidovi

FOTO: Sestri sta čez noč ostali brez strehe nad glavo

pr
20. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V noči na četrtek je v Idrijskem Logu zagorelo v stanovanjski hiši. Kljub hitremu posredovanju gasilcev iz kar štirih društev je škoda ogromna, hiša pa popolnoma uničena.

PGD Idrija
S takšnim divjanjem ognja so se gasilci borili do jutra.

PGD Idrija
O požaru so bili obveščeni devet minut po polnoči.

Domačija, pri Novaku ji pravijo vaščani, stoji nekoliko na samem. Odmaknjena je od glavne ceste skozi vas, a se grozljive razsežnosti požara, ki je divjal skoraj vso noč, vidijo že od daleč. Ognjeni zublji so ostrešje in prvo nadstropje pogoltnili. Z ožganih zidov kaplja voda, pretreseni sosedje pa pospravljajo zoglenele stroje, pohištvo in druge posledice ognja. Od hiše so tako praktično ostali le goli zidovi. Stanovalki hiše, sestri Marija in Andra, pa sta ostali brez strehe nad glavo.

Zbudilo jo je prasketanje

V sredo, malo pred polnočjo, je 78-letno Marijo Benčina zbudilo prasketanje in pokanje. Ko se je zavedla, kaj se dogaja, je odhitela do nekaj sto metrov oddaljenega soseda. Poklicali so gasilce, a je bilo takrat celotno ostrešje že v ognju. »O požaru smo bili obveščeni devet minut po polnoči, prve gasilske ekipe so bile na kraju v roku 15 minut. Gasilci so poleg gašenja izvajali tudi obrambo sosednjih objektov, hleva in stanovanjskega dela objekta,« nam je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Idrija, Boris Peternelj. »Ker se je požar razvil v času, ko ljudje spijo in ga zato niso mogli prej zaznati, se je ogenj lahko močno razširil. K temu pa je seveda pripomogel tudi močan veter,« je dodal.

PGD Idrija
Marijo je sredi noči zbudilo prasketanje in pokanje.

Naporna intervencija

Z močnim ognjem se je borilo 50 gasilcev. Da je bila intervencija res naporna, priča dejstvo, da jo je glavnina gasilcev končala šele okoli pete ure zjutraj, gasilci iz PGD Črni Vrh pa so še ostali na požarni straži. Kraj nesrečnega dogodka so si ogledali tudi policisti. Uradni vzrok požara še ni znan, neuradno pa bi lahko šlo za dimniški požar ali napako na električni napeljavi.

Bralec
Ostrešje in prvo nadstropje sta uničena, ostali so le goli zidovi.

Že drugič pogorela

V hiši stanujeta sestri, ki sta v eni sami noči ostali brez strehe nad glavo. Začasno zatočišče jima je včeraj že nudila sovaščanka. Sicer pa tokratni tovrstni dogodek ni prvi v dolgi zgodovini stare domačije. Ogenj jo je namreč opustošil tudi že med drugo svetovno vojno.