Skladišče

FOTO: Pirotehnična grozljivka: doma je imel 150.000 izdelkov

T.L.
27. 12. 2016, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mladoletnik je pirotehniko kupoval pri 30-letniku iz Domžal, ki je imel pravo skladišče pirotehničnih izdelkov.

PP Domžale
30-letnik je imel doma pravo skladišče.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so zasegli več kot pol tone nedovoljene pirotehnike. Z zbiranjem obvestil glede prepovedane pirotehnike so policisti pričeli potem, ko jih je vodstva ene od šol na območju Logatca obvestilo o najdbi pirotehničnega izdelka (petarde) v prostorih šole.

Lastnika najdene pirotehnike policisti takrat niso mogli ugotoviti, so pa intenzivno nadaljevali z delom in zbiranjem obvestil ter ugotovili, da je v šolo pirotehnične izdelke prinesel učenec, ki jih je nato prodal drugemu učencu, leta pa naprej še svoji sošolki. Policisti so omenjenim mladoletnikom zasegli skupno 166 kosov pirotehničnih izdelkov.

Mladoletnik z zalogo ...

Ob preverjanju izvora oziroma nakupa pirotehnike so policisti ugotovili, da je že omenjeni mladoletnik kupil petarde od 16-letnika iz območja Logatca. Z odredbo okrajnega sodišča v Cerknici so minuli četrtek opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli 348 kosov pirotehničnih izdelkov (petard). Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je slednji omenjene pirotehnične izdelke kupil v družbi še z enim mladoletnikom. Pri slednjem so policisti nato zasegli še 399 kosov
pirotehničnih izdelkov.  

PP Logatec
Zaseg PP Logatec.

Izkazalo se je, da je omenjeni 16-letnik prodal tudi pirotehnične izdelke še najmanj dvama mladoletnikoma iz območja Logatca. Obema so v petek zasegli skupaj še 253 kosov pirotehničnih izdelkov, poleg tega pa mladoletnikoma iz območja Cerknice še 61 kosov pirotehničnih izdelkov.

Zaseg tudi na meji

V soboto so kočevski policisti pri opravljanju mejne kontrole slovenskemu državljanu zasegli skupno 277 kosov pirotehničnih izdelkov. Na mejnem prehodu Petrina so pri opravljanju mejne kontrole na vstopu v državo opravili pregled vozila in prtljage pri 29-letnemu državljanu Slovenije, pri čemer so s pomočjo službenega psa policije na več mestih v vozilu odkrili pirotehnične izdelke, ki jih je Slovenec kupil na Hrvaškem v prosti prodaji. Izdelke so policisti zasegli, zoper 29-letnika pa bodo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Pirotehnične izdelke je 16-letnik prodal tudi na Gorenjski konec, in sicer mladoletniku iz Jesenic in mladoletniku iz Tržiča, kjer so gorenjski policisti zasegli več sto kosov pirotehničnih izdelkov. 

... kupoval je pri 30-letniku

Policisti so pri preiskavi preprodaje pirotehničnih izdelkov ugotovili, da je že večkrat omenjeni 16-letnik pirotehnične izdelke nabavljal preko spletnega foruma od 30-letnika iz območja Domžal.

Zaradi pirotehnike je bil že poškodovan 

Med omenjenimi, ki jim je bila zasežena pirotehnika, je tudi mladoletnik, ki je pred leti zaradi nesreče pri uporabi pirotehničnih izdelkov že poškodovan.

Cerkniški in Logaški policisti so tako v preteklem tednu mladoletnikom zasegli skupno okoli 1300 kosov pirotehničnih izdelkov (gre za različne petarde). Zoper vpletene mladoletnike bodo policisti na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge.

Doma je imel 150.000 pirotehničnih izdelkov

Z zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi so policisti Policijske postaje Domažale prišli do podatkov o skladiščenju in preprodaji večjih količin pirotehničnih izdelkov.
Na podlagi dovolj pridobljenih informacij so policisti na pristojno okrajno sodišče podali pobudo za izdajo odredbe za preiskavo stanovanja in drugih prostorov pri 30 - letniku iz okolice Domžal. Po pridobljeni odredbi za hišno preiskavo so policisti opravili hišno preiskavo na območju Ljubljane in pri tem odkrili ter nadalje na
podlagi Zakona o prekrških, zasegli nekaj manj kot 150.000 različnih pirotehničnih izdelkov, v skupni teži okoli 600 kilogramov. 

Zoper 30 - letnika bo uveden prekrškovni postopek, zaradi kršitve določil 6. točke prvega odstavka 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Nadaljujemo pa z zbiranjem obvestil v smislu identifikacije kupcev in morebitnega obstoja elementov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. 

Seznam zasežene pirotehnike:  
1. 804 škatel z napisom "Satans Kracher Pirat Klasse II" z vsebino 120 kosov pirotehničnih izdelkov;
2. 60 škatel z napisom "Scream 4 The Original" z vsebino 2 kosov pirotehničnih izdelkov;
3. 201 škatlo z napisom "Damonen Kracher Klasse II" z vsebino 100 kosov pirotehničnih izdelkov;
4. 609 škatel z napisom "Zeus Special" z vsebino 50 kosov pirotehničnih izdelkov;
5. 5 kolutov 3 mm vžigalne vrvice z napisom Green Fuse;
6. 3 kose pirotehničnih izdelekov King Kong netto explosive 300 g;
7. 144 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 7; Di Blasio Elio Fire works;
8. 5 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 14,5 g; F4;
9. 15 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 4,0 g; F2;
10. 30 kosov pirotehničnih izdelkov Ares II; F2; Di Blasio Elio Fire Works;
11. 312 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 6; 28,0 g; F4; Di Blasio Elio FIreworks;
12. 311 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 5; 18,0 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks;
13. 1 kos pirotehničnega izdelka Pirotecnico Demnominata 300 g neto v PVC;
14. 785 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 14,5 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks;
15. 272 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 8; 100,0 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks

Policija poziva in opozarja vse, da gre v primeru nedovoljene in napačne rabe pirotehnike za zelo nevarne situacije, ki imajo lahko zelo hude posledice. Zato svetujejo, da se rabi pirotehnike ljudje odpovedo. Dodajajo, da lahko največ k preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike svojih otrok storijo starši.