Zavrnjena pobuda

Lokalni referendum o migrantskem centru na sodišču

STA/B.K.
27. 12. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Črnomaljska civilna iniciativa proti migrantskemu centru se je pritožila na upravno sodišče, zaradi zavrnitve njihove pobude za razpis lokalnega referenduma o postavitvi centra v Črnomlju. Pobuda je bila zavrnjena s sklepom črnomaljske občine.

STA
Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Vložena pobuda je po navedbah civilne iniciative izpolnjevala vse formalne in zakonite pogoje. To po njihovem potrjuje tudi ravnanje črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, ki pobude ni zavrnila zaradi morebitnih formalnih pomanjkljivosti in tudi ni zahtevala nikakršne dopolnitve.

Pri iniciativi vztrajajo, da postavitev kakršnegakoli centra za ilegalne migrante predstavlja vprašanje, ki zadeva vse lokalne prebivalce in, da se z zavrnitvijo pobude za referendum "pravzaprav ignorira volja ljudi, kar je nedopustno".

Kot so zapisali v sporočilu, je županja s takšnim ravnanjem onemogočila, da o tako pomembnem vprašanju, ki bo vplivalo na kakovost življenja vseh, odločijo občanke in občani sami. Pričakujejo, da bo upravno sodišče upoštevalo njihove argumente.

Za referendum sicer ni pravne podlage, je na nedavni novinarski konferenci pojasnila Čemas Stjepanovičeva. Po njenih navedbah so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine.