ČRNI SCENARIJ

Ni ciljal zato, da bi ga usmrtil

M.R.
4. 12. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 61-letnemu Dervišu Mešinoviću, obtoženemu poskusa uboja novega partnerja svoje nekdanje žene ...

STA
Obdolženi Derviš, ki prihaja iz Bosne, in Ukrajinka Tatjana sta se razšla že pred leti, še vedno pa skupaj skrbita za devetletno punčko, zato konflikti med njima tudi po razvezi niso (bili) redki.

Krvavi incident se je zgodil 8. novembra lani okrog 20. ure v Štepanjskem naselju v Ljubljani, pred vhodom v blok oškodovanca Tomislava R. in njegove zunajzakonske partnerice Tatjane M., nekdanje žene prvoobtoženega.

Obtoženi je že večkrat med sojenjem brez uspeha zahteval zamenjavo sodnega senata, tožilke, nezadovoljen je celo z delom svojega po uradni dolžnosti postavljenega zagovornika. 

Derviš in Tatjana sta se namreč ločila že pred leti, še vedno pa skupaj skrbita za mladoletno hčerko. Kot je bilo razbrati iz posnetkov telefonskih pogovorov, ki so jih včeraj predvajali na sodišču, se je kritičnega dne deklica vrnila od očeta in v svojo bundo po pomoti vtaknila njegov telefon, ki pa ga Tatjana nato ni hotela vrniti Dervišu oziroma le pod pogojem, da ji on vrne hčerkin potni list, ki ga je zadrževal rekoč, da ga je pač on plačal.

Sprti strani sta se nato dogovorili, da bo Dervišev brat Šerif Mešinović dostavil Tatjani potni list, ob tem pa bo dobil bratov telefon. Ker pa Tomislav ni pustil Tatjane pred blok same, je odšel z njo. Pred blokom pa res ni bil le Šerif, ampak tudi Derviš, ki je menda takoj, ko je zagledal Tomislava in Tatjano, z nožem planil nadnju, Šerif pa se ju je lotil s pestmi. Dervišu je sprva družbo na zatožni klopi delal tri leta mlajši brat Šerif, ki pa je očitke nasilništva in povzročitve lahke telesne poškodbe sklenil priznati že na predobravnavnem naroku.

Derviš naj bi Tatjani sicer že dlje časa grozil, med eno prvih obravnav pa ji je dvakrat prav prav potiho siknil: »Puši mi k****!«

Ena od ran bi lahko bila usodna

V petek je bil glede poškodb oškodovanca zaslišan sodni izvedenec travmatolog Andrej Aleš. Pri Tomislavu je Aleš zaznal izpah rame med prerivanjem ob padcu na tla ter dve vbodni rani na desni in levi strani prsnega koša. Po besedah izvedenca je bila vbodna rana na levi strani prsnega koša »posebno huda« in bi lahko bila življensko nevarna, če ne bi bilo pravočasne zdravniške intervencije, medtem ko je ostali dve označil za lažji.

»Dogodek se je odvijal kot borba, bal sem se, da bom izgubil, med pretepom sem ga pač zadel, nisem namerno ciljal, da bi ga usmrtil ...« pa je v svojem nevrotičnem slogu po zaslišanju Aleša med drugim dejal obtoženi, še prej pa se je izvedencu zahvalil za izdelavo sodnega mnenja. V nadaljevanju so pravosodni policisti 61-letnika za trenutek celo dali iz okov, da je na prostoru za priče pokazal, kako sta se po boksarsko borila s Tomislavom, a se je kmalu razvadil in začel s kazalcem žugati vsepovprek, tako da so na njegovih rokah spet zaškrtale lisice. Nadaljevanje sledi.