Tretja mariborska vstaja

Policist Černel oproščen!

ss
2. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po odločitvi sodišča policist ni opustil svojih dolžnosti, prej nasprotno, zgolj opravljal je svoje poslanstvo.

STA
Na prvi stopnji je Černel sodbo slišal že februarja.

Mariborsko višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo tamkajšnjega okrožnega sodišča zoper policista Marka Černela, ki ga je specializirano državno tožilstvo bremenilo nevestnega dela, ponarejanja uradne listine, krivega pričanja in poškodovanja stvari na tretji mariborski vstaji pred štirimi leti.

Čeprav je tožilstvo v pritožbi navajalo, da je prvostopenjsko sodišče v postopku bistveno kršilo določbe kazenskega postopka ter zmotno in nepopolno ugotovilo dejansko stanje, senata višjega sodišča ni prepričalo. Pritožbo tožilke Mojce Gruden so zavrnili kot neutemeljeno, kar pomeni, da je Černel zdaj krivde opran tudi pravnomočno.

Po oceni sodnikov je Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga pozneje kazensko ovadila.

Tožilstvo zahtevalo pogojni zapor

Tožilstvo je na prvi stopnji zahtevalo enotno pogojno zaporno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let, a je sodišče odločilo, da Černel ni kriv za nobenega od očitnih kaznivih dejanj. Predsednica senata Barbara Nerat je ob izreku oprostilne sodbe februarja letos dejala, da policist ni opustil svojih dolžnosti, prej nasprotno. Po ocenah okrožnega sodišča v Mariboru je Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga pozneje kazensko ovadila. Černel je ves čas zatrjeval, da je priprl človeka, ki sta na policiste metala granitne kocke in steklenice.

Tožilka Grudnova je na obravnavi pred mesecem dni menila, da je prvostopenjsko sodišče v sodbi dalo nerazumljivo obrazložitev, še posebej ker se ni izreklo, ali sta bila protestnika, ki ju je pridržal Černel, nasilneža. Grudnova tega ne verjame, tudi sodišče ju je oprostilo obtožb, hkrati pa je spomnila, da je Černel sam povedal, da so policisti dobili ukaz, naj primejo nasilne protestnike, ne pa vsakega kršitelja, ki se na ukaz ni pravočasno umaknil s trga, saj je bilo teh veliko preveč. Da prijeta protestnika nista bila nasilna, so po njenem potrdili tudi videoposnetki, Černel pa se, kot je dejala, ne more izgovarjati na ukaze.

Kot je znano, je po seriji »spontanih vstaj« odstopil mariborski župan Franc Kangler.

Policist Žagar obtožen krivega pričanja

Na mariborskem okrožnem sodišču sicer poteka še eno sojenje policistu v zvezi z omenjenim protestnimi shodi, ki so leta 2012 odnesli takratnega župana Franca Kanglerja. Obdolženi Dejan Žagar je obtožen, da je v sodnem procesu zoper enega od prijetih protestnikov krivo pričal, sojenje pa se bo nadaljevalo še pred koncem leta.