Islandija

Vlado bodo poskušali sestaviti "pirati"

G.G./STA
2. 12. 2016, 19.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Islandski predsednik Gudni Johannesson je danes vodji islandske Piratske stranke Birgitti Jonsdottir podelil mandat za sestavo nove vlade. Johannesson je pred tem mandat podelil že vodjema Neodvisne stranke in Levo-zelenega gibanja, ki pa sta bila pri tem neuspešna.

Profimedia
V Piratski stranki upajo, da bodo lahko sestavili vladno koalicijo.

"Čez dan sem se sestal z vodji vseh strank in jih vprašal, kdo bi moral po njihovem mnenju voditi pogajanja. Nato sem povabil Birgitto Jonsdottir in ji podelil mandat," je pojasnil predsednik Johannesson.

Prvi je priložnost za sestavo vlade dobil vodja Neodvisne stranke Bjarni Benediktsson, a ni uspel sestaviti vlade.

Nato je priložnost dobila vodja druge največje islandske stranke Levo-zeleno gibanje Katrin Jakobsdottir, ki je skušala oblikovati pisano koalicijo s petimi strankami od skrajne desnice do skrajne levice. Tudi ona je bila pri sestavljanju vlade neuspešna.

Kot tretja pa je sedaj priložnost dobila še Piratska stranka, kar je drzna poteza, ki nima zagotovljenega uspeha. "Prepričana sem, da bomo našli način za sodelovanje," je ob tem dejala predsednica Piratske stranke.

Njena stranka se je sicer v času predvolilne kampanje zavzemala za radikalne institucionalne reforme, več neposredne demokracije in večjo transparentnost javnega življenja. S 14,5 odstotka glasov so sicer osvojili nižjo podporo, kot so napovedovale javnomnenjske ankete.

Parlamentarne volitve so bile sicer sprva predvidene za april prihodnje leto, a so jih zaradi množičnih protivladnih protestov spričo afere Panamski dokumenti, ki je odnesla tudi premierja Sigmundurja Davida Gunnlaugssona, sklicali predčasno.