Slovenija

Policist Černel oproščen obtožbe nevestnega dela na mariborski vstaji

STA
10. 2. 2016, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policist Marko Černel je bil danes na okrožnem sodišču v Mariboru oproščen obtožbe nevestnega dela na tretji mariborski vstaji decembra 2012. "Prej nasprotno. Niste opustili, ampak ste izvedli svojo dolžnost," je ob izreku sodbe povedala predsednica senata Barbara Nerat.

STA
Fotografija je simbolična.

Edini policist, ki se je zaradi ravnanja na nedavnih protestih moral zagovarjati pred sodiščem, je bil oproščen tudi drugih obtožb, ki mu jih je očitalo tožilstvo, to je ponarejanja uradnih listin, krive izpovedbe ter poškodovanja tuje stvari, saj naj bi pridržanemu protestniku uničil fotoaparat.

Po ocenah sodnega senata je namreč Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga kasneje kazensko ovadila. Na domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se priprtima zgodile zaradi domnevno neupravičenega pripora, po mnenju sodišča ni imel vpliva in, kot je tudi sam zatrjeval, je bil prepričan, da je priprl osebi, ki sta na policiste metali granitne kocke in steklenice.

Tožilstvo, ki je za obtoženega zahtevalo pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let, je že napovedalo pritožbo.