Pogubne metode

Begunca mučila in ubila pevca

J.P.
21. 11. 2016, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijsko tožilstvo je zoper dva sirska begunca vložilo obtožnico; 19-letnika sta osumljena, da sta v Salzburgu pokončala 30-letnega Srba Aleksandra Markovića. Obtožena sta umora in ropa.

Profimedia
Dvojici grozi zaporna kazen, ki bi lahko trajala 10 let, lahko pa tudi celo življenje.

Kot sta policistom in tožilstva pojasnila 19-letnika, aretirana dva tedna po zločinu – ta se je zgodil v noči na soboto 9. julija –, Aleksandra Markovića nista nameravala ubiti, temveč zgolj oropati. Je pa eden od dveh obtožencev dejanje praktično že priznal, saj ni skrival, da je Markovića zvezal in mu zamašil usta – ni pa si mislil, da bo srbski pevec zaradi tega umrl. Njegov sokrivec je priznal, da je oropal stanovanje, z maltretiranjem žrtve pa menda ni imel nič.

Kot je zapisano v obtožnici, sta obtoženca Markoviću zamašila usta, mu zvezala roke in noge ter ga dala v kopalno kad. Upala sta namreč, da bosta z mučenjem od njega dobila pin kode njegovih kreditnih kartic.

Nezakrite sledi

Mučenje pa je bilo za pevca usodno. Ko sta Sirca spoznala, kaj sta naredila, sta skušala z detergentom in šamponom sprati svoje sledi in prstne odtise. Stanovanje sta vseeno temeljito preiskala in jo popihala z dragocenostmi – odnesla sta vsaj 45 kosov oblačil, žrtvin mobilni telefon in njegovo torbo. Ravno pazljiva pa nista bila – ob odhodu so ju videli sosedi, eden od njiju pa je na kraju zločina celo pozabil osebni dokument. S Srbom sta se sicer spoznala na železniški postaji v Salzburgu.

Dvojici grozi zaporna kazen, ki bi lahko trajala 10 let, lahko pa tudi celo življenje. Če bo sodišče ugotovilo, da sta Srba ubila nenamerno, čeprav brutalno, ju lahko, upoštevaje njuno starost, doleti blažja kazen.