Umor na Litostrojski

Veleprocesu ni videti konca

Robert Marin
25. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nasilna smrt 28-letnega Mustafe Rastoderja 19. januarja 2009 na Litostrojski cesti v Ljubljani je že skoraj sedem let zavita v tančico skrivnosti, likvidator pa še vedno neznan.

Arsen Perić
Sodna saga se bo nadaljevala 24. novembra, ko bo predvidoma na sporedu tudi branje dopolnjenega izvedeniškega mnenja sodnega izvedenca za balistiko.

Tožilci so sicer prepričani, da je uboj zagrešil danes 30-letni Radenko Đurđević, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo že tretjič, postopek pa, poln zapletov, kot bi jih spisal Kafka, s polžjo hitrostjo le dobiva epilog ...

Sodnik Martin Jančar je v hram pravice večkrat zaman vabil nekatere priče, ki bi se za nameček morale še soočiti, a je vedno prišlo kaj vmes. Probleme v tem smislu imata predvsem Džon Banović in Bine Jovanović, ki naj bi Bubija, kot so ustreljenega Rastoderja klicali prijatelji in znanci, med zadnjimi videla živega. Toda njune izpovedbe so v nekaterih delih diametralno nasprotne.

Pestra noč

Džon Banović, priča, na zadnjem zaslišanju ob neprijetnih vprašanjih: »Se ne spomnim več ...«

Banović je konec julija letos pričal, da so se kritičnega večera med 22. in 23. uro v Šiški dobili on, Jovanović in Rastoder. Slednji je bil po besedah Banovića precej živčen, dejal je, da je pretepel svoje dekle in jo zaklenil v stanovanje. Potem sta Banović in Jovanović menda odpeljala Rastoderja po pivo in nazaj pred blok, kjer so skadili še eno cigareto, nato pa so se razšli. Njihovo druženje je menda trajalo okrog 15 minut. Po Banovićevih besedah sta se nato z Jovanovićem nekaj časa vozila po Ljubljani, saj je imel Jovanović »osebne opravke« ...

Ko sta opravila, sta se odpeljala v Mostec, kjer sta v avtomobilu na prenosnem računalniku pogledala film. Zatem sta se odpeljala na Kurešček, kjer ima Jovanović vikend, testirat snežne verige, nato pa še v Kranjsko Goro na neko zabavo. V Ljubljano sta se vrnila zjutraj, po Banovićevi izpovedi okrog 6. ure. A bazne postaje, ki so lovile Jovanovićev signal mobilnega telefona, kažejo na neko drugo časovno sosledje oziroma gibanje, pa tudi Jovanović je kot priča napletel nekoliko drugačno zgodbo kot Banović, zato ju je sodnik Jančar sklenil soočiti.

Da Banović ni tako zelo bolan, pa kaže tudi dejstvo, da se je prejšnji teden pojavil v neki drugi zadevi na ljubljanskem okrožnem sodišču v vlogi obdolženca.

Čakajoč soočenja ...

Ker pa sta oba precej »sui generis« lika, njunega soočenja še ni bilo, vmes je Banović še zbolel za precej redko boleznijo, zaradi katere mu bledi spomin, zdaj pa sodni izvedenci kljub vsemu po naših neuradnih informacijah pravijo, da se je vendarle sposoben soočiti z Jovanovićem oziroma sodelovati na glavni obravnavi ... Da Banović ni tako zelo bolan, pa kaže tudi dejstvo, da se je prejšnji teden pojavil v neki drugi zadevi na ljubljanskem okrožnem sodišču v vlogi obdolženca in na predobravnavnem naroku očitke o povzročitvi hude telesne poškodbe v sostorilstvu zanikal. Prispevke nekaterih medijev o Banovićevem postopku pa je obdolženčeva obramba vložila tudi v spis.

Izvedenec podrobneje o strelskih delcih

Sodna saga se bo nadaljevala 24. novembra, ko bo predvidoma na sporedu tudi branje dopolnjenega izvedeniškega mnenja sodnega izvedenca za balistiko Janeza Golje; ta bo do takrat podrobneje razdelal kemijske elemente treh karakterističnih delcev, ki nastanejo ob streljanju in ki so jih preiskovalci našli pri obdolžencu. Omenjeni strelski delci so sicer po mnenju obrambe edini forenzični dokaz, ki Đurđevića povezuje s krajem zločina, te pa bi lahko nase navlekel že, če je bil v istem prostoru kot strelec ...