Sodna saga

Skrivnostni umor na Litostrojski: zaradi redke bolezni ne more pričati

mr
14. 10. 2016, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se po sedmih letih prav počasi končuje že tretje sojenje Radenku Đurđeviću, obtoženemu uboja Mustafe Rastoderja.

Svet24
Po več kot šestih letih od zločina še vedno ni jasno, kdo je z osmimi streli usmrtil Mustafo Rastoderja v stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani. Na fotografiji je obtoženi Radenko Đurđević.

Na zadnji obravnavi septembra bi se pred sodnikom Martinom Jančarjem morali soočiti priči Bine Jovanović in Đžon Banović, a se je prikazal le prvi in povedal, da je Banović hospitaliziran ...

Sodnik Jančar je zato odredil sodnega izvedenca medicinske stroke, nevrologa Tomaža Pogačnika, da ugotovi, ali je Banović sploh sposoben pričanja, mnenja pa še ni v kazenskem spisu, tako da se bo sodna saga zoper Radenka Đurđevića nadaljevala konec meseca. Neuradno smo sicer izvedeli, da Banović ni sposoben pričati, saj trpi za redko boleznijo, ki so mu jo odkrili šele pred časom, včeraj pa je začel s terapijami.

V izpovedbah Banovića in Jovanovića so namreč precejšnja neskladja, oba pa sta Bubija, kot je bil Rastoder znan v svojem krogu, med zadnjimi videla živega. Tožilci so sicer prepričani, da je uboj, za katerega je predvidena kazen od 5 do 15 let zapora, zagrešil Đurđević, ki naj bi se Rastoderju maščeval, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo Nikolić vpeljal v svet heroina. Na prvem sojenju je bil Đurđević oproščen, na drugem obsojen na 12 let, nato pa so vrhovni sodniki sodbo raztrgali in primer vrnili v ponovno presojo.

So bili na delu profesionalci?

Spomnimo. Mustafa Rastoder je s partnerico Anjo Nikolić živel v kletnem stanovanju bloka na Litostrojski cesti 10 v Šiški. Anja se je pogosto znašala nad mamo Jovanko, ki je s sinom Radenkom živela v istem bloku v pritličju. Dan pred obravnavanim primerom je Anja spet pokazala svojo nasilno naravo, zato je Jovanka poklicala policiste, ti pa so jo odpeljali v prostore za pridržanje, ker je kršila prepoved približevanja mami.

In kje sta bila medtem Đurđević in Rastoder, ki sta bila sicer dobro seznanjena z Anjinimi izpadi? Đurđević pravi, da se je nekaj po deseti uri zvečer vrnil iz službe, doma pomiril mamo in ob gledanju televizije zaspal na kavču. Rastoderja pa je eden od sosedov videl, da je v okolici bloka sprehajal psa, okoli ene ure se je vrnil v družbi neznanega moškega, po eni od teorij je šlo za Jovanovića.

Potem je po pričevanju soseda Rastoder sam odšel v blok, zjutraj pa so ga našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v stanovanje so bila odprta. Šest nabojev je Rastoderja zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.