Trije požari v dveh tednih

Ni požigalec, mladoletniki

Gabrijel Toplak
2. 10. 2016, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V dveh tednih so na desnem bregu reke Drave na območju mestne občine Maribor zagoreli kar trije zapuščeni objekti, zato so tudi nekateri občani pomislili, da gre za namerno podtikanje požarov. Policisti požarov ne povezujejo in jih ne obravnavajo kot kazniva dejanja požigov.

Mariborski poklicni gasilci so požar v Jezdarski ulici pogasili skupaj s kolegi iz PGD Studenci.

V zadnjih dveh tednih je na območju Mestne občine Maribor, natančneje na desnem bregu reke Drave, nenadoma prišlo do treh požarov na zapuščenih objektih, ki so sprožili več ugibanj in pomislekov. Nekateri Mariborčani so celo špekulirali, da so požari medsebojno povezani, pa tudi, da gre za namerne požige.

Ogenj se je iz garaže razširil tudi na del ostrešja zapuščenega stanovanjskega objekta.

POMOČ PROSTOVOLJNIH GASILCEV

Ognjeni zublji so najprej, 15. septembra nekaj čez 7. uro zjutraj, pustošili v Jezdarski ulici, kjer je iz neznanega vzroka zagorela stara krama v garaži zapuščenega stanovanjskega objekta, ogenj pa se je razširil tudi na del ostrešja. Mariborski poklicni gasilci so požar pogasili skupaj s kolegi iz PGD Studenci. Le teden dni kasneje, 22. septembra ob 16.50, je na številki 112 spet zazvonil telefon, da gori zapuščen objekt v Puhovi ulici v Mariboru. »Ob našem prihodu je požar že prebil streho in ogrožal z njim povezan objekt, zato smo izvedli notranji in zunanji napad ter s tem naredili presek in ga obvarovali. Ob prihodu preostalih enot smo začeli gašenje gorečega objekta. Ogenj, ki je uničil leseni del objekta, v velikosti 18 krat 12 metrov, smo pogasili s pomočjo kolegov iz PGD Pobrežje, Brezje in Zrkovci,« so zapisali na spletni Gasilske brigade Maribor. V mestu, natančneje v naselju Ob izvirkih, je spet gorelo 26. septembra, ko so ob 20.51 prejeli obvestilo, da je zagorelo v nenaseljeni stanovanjski hiši. »Ogenj je uničil polovico hiše in ostrešje s kritino v velikosti 20 krat 8 metrov, pogasili pa smo ga skupaj s kolegi iz PGD Studenci in PGD Maribor – mesto,« je zapisano na spletni strani gasilcev.

Gabrijel Toplak
Gasilci so izvajali aktivnosti gašenja, reševanja, preiskovanja in prezračevanja.

LE DVE ZNAČILNOSTI

Dolgoletni poveljnik poklicnih gasilcev in zdajšnji direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je za Svet24 povedal, da je bilo na vseh intervencijah delo gasilcev ob gašenju požarov na objektu isto; izvajali so aktivnosti gašenja, reševanja, preiskovanja in prezračevanja. »Šlo je za požare v zapuščenih objektih, ki niso dnevno v uporabi. In le ti dve značilnosti sta enaki za vse te požare, ki so sicer nastali ob različnem času in so jih pogasile tri različne gasilske izmene na različnih gasilskih sektorjih v občini,« je pojasnil Ciringer in ugotavljanje vzrokov požarov ter morebitne odgovornosti za njihov nastanek prepustil edinemu pristojnemu organu, policiji.

Iz neznanega vzroka je zagorela stara krama v garaži zapuščenega stanovanjskega objekta.

RAZLIČNI TIPI OBJEKTOV

In kaj pravijo policisti? Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor, je za Svet24 potrdil, da so v zadnjih 14 dneh na območju desnega brega mesta Maribor dejansko obravnavali tri požare na zapuščenih objektih, zato so se pojavila ugibanja nekaterih medijev, ali so požari medsebojno povezani in ali gre za požige. »Glede na različne tipe objektov, od zapuščenega gospodarskega objekta do zapuščene stanovanjske hiše in nazadnje hiše pod spomeniškim varstvom, ki se nahajajo na popolnoma različnih in med seboj oddaljenih lokacijah, primerov za zdaj ni možno povezovati. Niti obravnavati kot kazniva dejanja požigov oziroma sklepati, da je bil na delu storilec, ki požare podtika namerno. Vsaj dva od teh objektov (v Jezdarski in Puhovi) sta popolnoma zapuščena in propadata ter sta kot taka praktično brez vrednosti. Postala sta namreč objekt obiskov brezdomcev in uživalcev prepovedanih drog. Po opravljenih razgovorih v Puhovi ulici oziroma v bližini objekta pa so policisti ugotovili, da so se v zapuščenih objektih igrali mladoletniki (lovili so se in skrivali),« je razložil Šadl.

Tudi ta objekt bil pred požarom, kot pravijo bližnji stanovalci, priljubljeno zbirališče brezdomcev.

DOBRODOŠLE INFORMACIJE

Vsaka informacija, ki bi policiste pripeljala do razjasnitve teh požarov, je še vedno dobrodošla. Občani lahko policiji pomagajo s klicem na telefonsko številko 113 ali na anonimno številko policije 080 1200.