Pred epilogom

Sodba Bavčarju v ponedeljek

Robert Marin
4. 9. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj končala glavna obravnava v zadevi Istrabenz. Za Igorja Bavčarja je tožilec predlagal sedem let zapora, za Kristjana Sušinskega tri leta, za Nastjo Sušinskega pa dve leti zapora.

STA
Igor Bavčar na sodišču

Ponovljeno sojenje, ki se je začelo spomladi, je sledilo odločitvi vrhovnih sodnikov, ki so lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje.

Delno so vrhovni sodniki ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu glede pranja denarja.

Tožilec Kozina zahteva zapor

Tožilec Jože Kozina je za Bavčarja za očitani kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja predlagal sedemletno zaporno kazen. Za Kristjana Sušinskega je Kozina predlagal tri leta zapora, za Nastjo Sušinskega pa dve leti. Medtem ko nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar v končni besedi ni imel kaj povedati, sta brata Sušinski poudarila, da nista storila očitanega kaznivega dejanja pranja denarja.

Kot je znano, se sojenje v omenjeni zadevi vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ki je 1. oktobra 2007 prodala delnice Istrabenza za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.