ZLORABA OSEBNIH PODATKOV

»Špijonirala« tudi za svojimi najemodajalci

Robert Marin
10. 7. 2016, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v petek nadaljevalo sojenje nekdanji kriminalistki Maji Tanasič, ki jo tožilstvo preganja zaradi zlorabe osebnih podatkov nekdanjih policijskih kolegov.

arhiv Svet24
Obdolžena Maja Tanasić trdi, da so bili nadrejeni z vsemi njenimi vpogledi v evidence seznanjeni, saj jih je opravljala po njihovih navodilih.

Sodišče je v petek med drugimi zaslišalo Borisa Praznika, inšpektorja na Generalni policijski upravi (GPU), ki je o zadevi vodil notranji postopek policije.

Praznik je povedal, da so po umoru poštne uslužbenke Anice Likovič v Kresnicah 21. junija 2011 začeli »intenzivno raziskovati zadeve« zaradi suma, da ima Tanasičeva stik z glavnim osumljencem, Blažem Ereizom. Po Praznikovih besedah je zato nastala »ena velika zmešnjava«. Notranji postopek policije je nato pokazal, da je Tanasičeva nepooblaščeno obdelovala podatke 218 oseb, med njimi 34 policistov, ki so se ukvarjali z najzahtevnejšimi nalogami pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj.

Policija ji je naprtila 280 nezakonitih vpogledov

Svojega takratnega partnerja, ki se je rad sprehajal po robu zakona, je po Praznikovih besedah preverila sedemnajstkrat v pol leta. Kot je bilo slišati, je Tanasičeva obdelovala tudi osebne podatke ljudi, pri katerih je imela najeto hišo, osebne podatke svojega sina, nekatere operativne informacije pa je tudi tiskala, kar je po Praznikovih besedah nekoliko nenavadno za kriminalistko, zaposleno na kriminalistično-tehničnem oddelku, kjer se ukvarjajo z materialnimi dokazi. »Te evidence niso neki splet, na katerem bi se mi pasli ...« je med drugim dejal Praznik.

V obtožnici jih najdemo »le« 31

Na GPU so po končani notranji preiskavi zadevo predali specializiranemu oddelku tožilstva za pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Ti zdaj nekdanji ljubljanski kriminalistki očitajo 31 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov v letih 2010 in 2011, za kar ji grozi do pet let zapora. V enem primeru naj bi nepooblaščeno obdelovala osebne podatke svojega takratnega partnerja, v 30 policijskih kolegov, informacije pa je po navedbah tožilstva posredovala tretjim osebam ter na ta način ogrozila njihovo delo in življenja oziroma delo policije na splošno.

Kazenski postopek kot zarota

Obtožena očitke zavrača, kazenski postopek pa razume kot zaroto nekdanjih nadrejenih na PU Ljubljana, češ da jih je zmotilo, da je neka neznana in nepomembna kriminalistka najbolj zaslužna za Ereizovo prijetje. Po njenih besedah so krvnika Likovičeve, sicer prijatelja njenega takratnega partnerja, prijeli prav zaradi njenih informacij s terena, saj ga je opazila v kitajski restavraciji v bližini ljubljanske železniške postaje, kjer je bil po spektakularni akciji naposled tudi prijet. V svojem zagovoru aprila je poudarila, da se zakoniti vpogledi ne razlikujejo od očitanih nezakonitih in da so bili nadrejeni z njenimi vpogledi v evidence seznanjeni, saj jih je opravljala po njihovih navodilih.

Službo brez uspeha zahtevala nazaj

Tanasičevo so kmalu po izbruhu »afere« odpustili iz ljubljanske policijske uprave zaradi hujših kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, ki naj bi imeli znake kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Pozneje je na delovnem sodišču od ministrstva za notranje zadeve zahtevala svojo službo nazaj, a je sodišče sklenilo, da je upravičeno ostala brez nje ...